120 tisíc lidí na demonstraci? Ne. 100 tisíc? Ne. 90 tisíc? Ne. 80 tisíc, hahaha, to těžko. Tady máte oficiální číslo ministra vnitra

06.06.2019 11:24

„Největší protest od listopadu 1989!” Tak je od úterního večera permanentně prezentována demonstrace Milionu chvilek pro demokracii na Václavském náměstí. Jenže údaje pořadatelů se brutálně liší od policejních odhadů.

120 tisíc lidí na demonstraci? Ne. 100 tisíc? Ne. 90 tisíc? Ne. 80 tisíc, hahaha, to těžko. Tady máte oficiální číslo ministra vnitra
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace proti premiérovi Andreji Babišovi a ministryni Marii Benešové na Václavském náměstí. Příští se uskuteční v neděli 23.6. na Letné

Demonstrace proti premiéru Babišovi a ministryni spravedlnosti Benešové v úterý večer zaplnila Václavské náměstí. Organizátoři z uskupení Milion chvilek pro demokracii ihned přišli se sdělením, že dle jejich odhadů se sešlo rekordních 120 tisíc lidí, což znamená největší demonstraci od sametové revoluce v roce 1989.

Ihned poté byla ohlášena další akce, která by měla Václavské náměstí překonat. 23. června se chystá protest na Letenské pláni, kde organizátoři očekávají až 350 tisíc lidí.

Vraťme se ale k úternímu Václaváku. Média údaje o počtu protestujících od organizátorů pohotově přebrala a zpráva o 120 tisících coby největším protestním shromáždění za 30 let byla na světě a žije si vlastním životem. 

Anketa

Okrádá vás Andrej Babiš?

17%
hlasovalo: 28350 lidí

Nikde se ovšem, oproti jakýmkoli jiným manifestacím z minulosti, neobjevily oficiální odhady Policie ČR, což většinou bývá zvykem.

ParlamentníListy.cz se tedy ptaly, jaká jsou oficiální čísla odhadované účasti. Podle mluvčího pražského krajského policejního ředitelství Jana Daňka policie čísla o účasti neeviduje.

Obrátili jsme se tedy na nejvyšší možnou autoritu, ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD). Ten už byl sdílnější a údaje poskytl. 

„Policie v 18:30 odhadovala účast na 70 000 lidí,“ řekl ParlamentnímListům.cz Hamáček. Rozdíl mezi údaji organizátorů demonstrace a odhadem Policie ČR tak činí neuvěřitelných 50 tisíc lidí. 

Spory o skutečný počet demonstrantů se vedou na sociálních sítích už prakticky od úterního večera. Mnozí uživatelé sdíleli jednoduché metody výpočtu zalidněnosti dle průměrného počtu lidí na metr čtvereční s tím, že v takovém případě údaj 120 tisíc nemůže odpovídat realitě.

Úterní demonstrace byla již několikátou v řadě a zároveň druhou na Václavském náměstí. Předtím iniciativa Milion chvilek pro demokracii svolávala protesty na Staroměstské náměstí a pro větší kapacitu se přesunuli právě na Václavák.

Protestující opakovaně vyzývají premiéra Andreje Babiše k rezignaci. Stejně tak požadují odchod Marie Benešové z funkce ministryně spravedlnosti, neboť podle nich nová šéfka resortu není zárukou nezávislosti české justice. Protestující mluví o tom, že Benešová má Babišovi pomoci k zametení kauzy Čapí hnízdo pod koberec, aby se kauza nedostala před soud.

Na akcích Milionu chvilek pro demokracii krom samotných aktivistů v čele s Mikulášem Minářem vystupují představitelé pravicové opozice, zástupci neziskového sektoru i umělci. V úterý na Václavském náměstí vystoupil třeba šéf Transparency International David Ondračka, který Babiše označil za predátora, kterému na lidech vůbec nezáleží a je nutné se ho zbavit. Ke shromážděným promluvili i herci Hynek Čermák či Ivan Trojan. Mezi demonstranty byl už po několikáté viděn expremiér Bohuslav Sobotka z ČSSD.

Předseda vlády a Hrad už delší čas demonstrantům a hlavně jejich předákům vzkazují, že vláda vzešla ze svobodných a demokratických voleb a nelze ji položit na základě přání „ulice“. Premiér organizátory demonstrací vyzval k založení politické strany a účasti na politické soutěži.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…