Válka o ČT: Minář řekl, jak zajistí „správné“ kandidáty. A škádlil se se Zahradilem o Milion chvilek

24.02.2020 11:05 | Zprávy

Jak Alexandr Vondra, tak Jan Zahradil se ohradili proti názvu demonstrace spolku Milion chvilek pro demokracii, který narážel na situaci v Polsku a v Maďarsku. Zahradil se dnes s Minářem střetl v Pro a Proti na Českém rozhlase. Organizátor demonstrací uvedl, že chtějí hlavně upozornit na to, jak čtyřkoalice ANO, KSČM, SPD a Hradu rozvrací demokratické instituce. A Zahradil spolku vyčetl hysterii okolo jmen spojených s volbou do Rady ČT.

Válka o ČT: Minář řekl, jak zajistí „správné“ kandidáty. A škádlil se se Zahradilem o Milion chvilek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milion chvilek opět v akci. Tentokráte organizoval pochod z Václavského náměstí před budovu Strakovy akedemie, sídla vlády

Zahradil na začátek zmínil možnost, že se Milion chvilek pro demokracii politicky posouvá směrem od ODS. Podle něho se každá občanská aktivita dostane na rozcestí, kdy se odchýlí od společného jmenovatele, kterým u Milionu chvilek byla kritika Andreje Babiše.

Dle Mináře není demonstrace ani proti Polsku, ani Maďarsku, což prý musel každý pochopit, ale proti rozvratu demokratických institucí. „To je hlavní problém, to je to, co kritizujeme v naší zemi od začátku, to je to, co se stále prohlubuje a čeho je volba pana Křečka jenom další ilustrací,“ pravil hlavní organizátor demonstrací. „My se zkrátka bojíme, že ten vývoj a trend půjde velice špatným směrem,“ prohlásil Minář a dodal, že nemají potřebu upozorňovat na to, co se stalo v Polsku a Maďarsku, ale na to, že v Čechách hrozí ovládnutí médií a politizace justice.

Zahradil prohlásil, že volba Stanislava Křečka v něm obavy o osud demokratických institucí nezpůsobuje, byla prý legitimní i legální. Minář připustil, že možná zvolili neobratnou formulaci, co se týče názvu demonstrace, ale doplnil, že to může být tím, že někteří čtou jenom titulky. Podle něho je třeba pojmenovat, že koalice ANO, SPD, KSČM a Hradu rozkládá demokratické instituce. Poslanci mají právo zvolit koho chtějí, to nerozporoval. Ale přijde mu zvláštní, že i konzervativní pravicoví poslanci mají potřebu to obhajovat.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…