Varování exministra Plagy: Učitelé jako kasta? Takový pohled hrozí

25.04.2023 19:49 | On-line

„Obyčejní lidé budou mít pocit, že jsou učitelé nějaká kasta, která má 130 %, ale v reálu to mít nebudou. Budou frustrováni jak ti lidé, tak učitelé, tak i pedagogičtí pracovníci,“ kritizoval exministr školství a předseda Rady Národního akreditačního úřadu Robert Plaga vládní snahu o zákonnou garanci 130% průměrné mzdy pro učitele. Ta podle něj reálně nemusí být taková, jak vláda naznačuje, a hrozí, že se peníze pro učitele „přelijí někam jinam“. Pro nového ministra školství podle něj bude stěžejní zejména to, aby tvrdě lpěl na svých požadavcích při rozpočtových vyjednáváních.

Varování exministra Plagy: Učitelé jako kasta? Takový pohled hrozí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Robert Plaga

Po necelém roce v minulém týdnu oznámil svůj konec ve vládě ministr školství Vladimír Balaš (STAN) a vysvětlil, že svůj post hodlá opustit kvůli dlouhodobým zdravotním problémům po prodělání covidu. Balaš byl jmenován do funkce ministra školství loni na konci června a své funkce se ujal 1. července, kdy v ní vystřídal Petra Gazdíka (STAN), který předtím rezignoval kvůli svým kontaktům s obviněným podnikatelem Michalem Redlem z kauzy Dozimetr. Gazdík tehdy skončil po šesti a půl měsících v úřadu.

Takto časté obměny ministrů na resortu školství Plaga ve Dvaceti minutách Radiožurnálu kritizoval. „Já myslím, že ty neustálé změny rozhodně nepřispívají k posunu agendy, ať už je to Strategie 2030+, nebo rozpočtovým vyjednáváním,“ podotkl. Samotný končící ministr školství Balaš však podle něj stačil úspěšně zvládnout české předsednictví, a to z pohledu nejen samotných akcí, tak i agendy.

Ne vše se však prý Vladimíru Balašovi dařilo. Plaga jmenoval, že zmiňovaná Strategie 2030+ stojí na místě a stagnovala rovněž změna obsahu vzdělávání. „Především u vyjednávání rozpočtu a při prosazování materiálů ministerstva se končícímu ministrovi bohužel nedařilo,“ mínil s podotknutím, že měl být Balaš při „politických bitvách“ ve vládě mnohem ráznější.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…