Vláda zřejmě schválí návrh na snížení cen a úhrad léků

15.01.2011 12:10

Návrh zákona koaličního poslance Marka Šnajdra o snížení cen a úhrad léčiv, zřejmě schválí vláda. Pokud zákon začne platit, sníží se o sedm procent maximální ceny léků a o stejné procento také jejich úhrady ze zdravotního pojištění.

Vláda zřejmě schválí návrh na snížení cen a úhrad léků

Vláda s největší pravděpodobností schválí návrh zákona o snížení cen a úhrad léčiv, který předložil koaliční poslanec Marek Šnajdr. Vyplývá to z návrhu usnesení, které je zveřejněno na internetu.

Vládě je zde navrženo s návrhem souhlasit bez připomínek. Pokud zákon začne platit, sníží se o sedm procent maximální ceny léků a o stejné procento také jejich úhrady ze zdravotního pojištění. 

Stejné opatření už platilo 

Stejné opatření platilo už v roce 2010, do legislativy vstoupilo v tzv. Janotově úsporném balíčku. Zdravotní pojišťovny díky tomu ušetřily. Podle prezidenta České lékařské komory Milana Kubka ale opatření zásadní úspory nepřinese. Aby je skutečně přineslo, musely by ceny i úhrady klesnout o 15 procent, což stavovská organizace také navrhuje.

Ceny se sníží ještě do konce roku 

Vládní předloha počítá s tím, že ceny a úhrady by se snížily ještě do konce letošního roku u všech léků, kde Státní ústav pro kontrolu léčiv nestihl provést revizi úhrad ze zdravotního pojištění. Jde zhruba o třetinu přípravků. Změna měla být původně od začátku letošního roku, Šnajdr ale návrh předložil příliš pozdě na to, aby ho stihla projednat vláda i parlament.

Prezident České lékárnické komory Stanislav Havlíček proto už dříve upozornil, že by pacienty mohly po Novém roce a později po přijetí zákona čekat v lékárnách výkyvy v cenách léků. 

Související:

Nečas a Kubek v poklidu: Co se ušetří, půjde lékařům

Pacienti naříkají či nadávají. Reklama lékařů je vidět


   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nip

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…