Vládní poslanec se přiznal. Neřekl by pravdu, aby nepomáhal Rusku

30.06.2023 13:50

MONITORING SÍTÍ Polský poslanec Evropského parlamentu Witold Waszczykowski vzbuzuje rozpaky svým prohlášením, že pokud nebude ukrajinská protiofenziva slavit v následujících měsících úspěch, bude Evropa trvat na zmrazení války. „Komu Waszczykowski slouží?“ ptá se poslanec Marek Ženíšek, který slova Waszczykowského čte jako vzkaz Rusku, ať ještě chvíli „vydrží“.

Vládní poslanec se přiznal. Neřekl by pravdu, aby nepomáhal Rusku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Ženíšek

Anketa

Jste pro to, aby homosexuální páry směly adoptovat děti?

5%
93%
hlasovalo: 26120 lidí
Bývalý šéf polské diplomacie a současný europoslanec měl Ukrajině jasně vzkázat, že pokud její ofenziva nebude do října úspěšná, bude Evropa trvat na zmrazení války. „Myslím, že máte ještě 3–4 měsíce, zatímco svět bude sledovat průběh vaší vojenské konfrontace,“ uvedl polský politik. Není však jasné, kdy přesně tato slova Waszczykowski pronesl.

„Pokud za 3–4 měsíce nebude protiofenziva úspěšná, Evropa na vás začne tlačit, abyste konflikt zmrazili a zahájili jednání s Ruskem, jako tomu bylo v roce 2015,“ zdůraznil bývalý šéf polské diplomacie a současný europoslanec.

Poslanec Ženíšek výrok Waszczykowského kritizuje na svém twitteru s tím, že během války, kdy jsou všechna podobná vyjádření velmi citlivá, nahrává ruskému režimu.

„I kdyby to byla pravda a i kdybych si to sám myslel, nikdy bych to neřekl během války veřejně,“ hrozí se Marek Ženíšek.

„Si tak říkám, komu tyhle ‚moudra‘ asi tak slouží. Vlastně je to jen taková zpráva do Kremlu – vydržte ještě tři měsíce,“ glosuje Ženíšek slova polského europoslance.

Na rozdíl od Ženíška jiní twitteroví uživatelé postoj Waszczykowského kvitují a se svými odhady jsou daleko odvážnější.

„Myslím, že má pravdu, možná je dokonce až přílišný optimista. Můj odhad je, že pokud Ukrajina neudělá na frontě výrazný postup během července, hlasy, že by se mělo uplácat nějaké příměří a vytyčit demarkační čáry cca na dnešní frontě, hodně zesílí a asi to tak dopadne,“ píše František Novotný.

Naopak Jakub Petrák se přiklání k vidění situace spíše očima Marka Ženíška. „Dokud Rusko neprohraje tak, aby si to uvědomili i řadoví Rusové, tak nelze couvnout. Obrátili by to opět ve veliké vlastenecké vítězství a za tři roky by šli znovu do války... A všechno by bylo odznova,“ předpovídá.

Někteří diskutéři se podivovali nad tím, že názory Waszczykowského  nekorespondují s polskou politikou a jsou přesvědčení, že Rusku roste s každým napadeným státem chuť, konec podpory Ukrajiny vnímají jako podporu ruského imperialismu.

Podle posledních informací hlásí ukrajinské síly, že zaznamenávají při protiofenzivě úspěchy. Na jihu a východě země a na křídlech u východoukrajinského Bachmutu postoupily o kilometr a půl, informovala o tom ve čtvrtek náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová na komunikační platformě Telegram. Zároveň upozornila, že každý takovýto postup je vykoupen tvrdými boji.

Podobná prohlášení jednotlivých stran konfliktu však nelze bezprostředně nezávisle ověřit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jo , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusepikapi , 30.06.2023 14:54:31
Ale jistě,to už nevíte jak by jste RF nazvali?Komunisté,kapitalisté,dokonce imperialisté?Před převratem naši vládci také vše svalovali na západ.Jste stejně blbí jako oni,nepřiznáte vlastní chyby.Ženíšky a Petráky poslat do boje,ať si užijí co propagují.Lidé chtějí mír.Nenávistná ideologie je k ničemu.

|  6 |  0

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …