Vojáci v armádách evropských zemí. Řeší se v NATO. Zásadní problém

19.03.2024 15:21 | Monitoring

Už nabrat nové vojáky je problém. Jenže je tu další. Jak je udržet? Podle serveru Politico přesně to teď řeší evropské vlády. Ta francouzská chce vojáky udržet kombinací lepších platů, výslužného i lepší dostupnosti služeb. Němci zkoušejí něco podobného, ale řady vojáků chtějí rozšířit tím, že posty budou nabízet i ženám. Z článku mimo jiné vyplývá, že Polsko má nyní oficiálně větší armádu než celé Německo.

Vojáci v armádách evropských zemí. Řeší se v NATO. Zásadní problém
Foto: Repro Youtube
Popisek: Francoužští vojáci na přehlídce

Branná povinost, znovuzavedení povinné vojenské služby. Taková témata se řeší v podstatě po celé Evropě. Jenže na to, abyste mohli vojáky cvičit, tak nějaké zkušené přitom potřebujete mít. To je podle serveru Politico problém, totiž přesvědčit ty, kdo už slouží, aby v armádě zůstali.

Ve Francii ministr pro armádu Sébastien Lecornu představil plán, jak vojáky v ozbrojené službě udržet. Tento plán přichází jen pár dní potom, co byla zveřejněna čísla z německého Bundeswehru pro německý parlament. V roce 2023 se 1 537 rozhodlo Bundeswehr opustit, má tedy jen 181 514 lidí ve službě.

Anketa

Který z předních lídrů má vaši největší důvěru?

hlasovalo: 53650 lidí
Podle francouzského ministra se o těchto problémech mluví ve všech demokraciích, které mají profesionální armády bez povinné vojenské služby a zmínil například USA nebo Velkou Británii. Prozradil, že na setkáních v rámci NATO už se neřeší jen vybavení, ale také plány, jak udržet vojáky ve službě. Server zmiňuje, že v několika evropských zemích už se diskutuje o tom, že by se vojenské odvody opět obnovily, třeba v Chorvatsku nebo v Německu, v Dánsku zase, že by se vztahovaly i na ženy. Jak ale server konstatuje, v době, kdy je nezaměstnanost nízká, konkurence v soukromém sektoru vysoká a „frčí“ práce z domova, je těžké prezentovat vojenskou službu jako atraktivní alternativu.

Ve Francii prý vojáci zůstávají v armádě o rok méně, než dříve bývalo zvykem. Ve Velké Británii zase nesplnili náborový plán o 1100 vojáků, tedy o dva celé prapory. A to i když na nábor vláda najala soukromou firmu.

Částečně jde prý o peníze a Francie hodlá zvyšovat jak výslužné, tak služebné. Ale pak jsou tu jiné problémy, tedy dlouhé přesčasy, dlouhá doba odtržení od domova a nedostatek odpočinku. Že problémem je lidi udržet, přiznala americká admirálka Lisa Franchettiová.

Poláci také zvýšili gáže v armádě o 20 %, aby vojáky udrželi. Narozdíl od Němců ale nemají zřejmě takové problémy s mužstvem. V roce 2015 měla polská armáda 95 000 lidí ve službě, tento rok je to údajně 215 000. Polsko tedy, ač je vůči Německu populačně ani ne poloviční, má větší armádu.

Francie chce lidi v armádě udržet tím, že jim bude pomáhat se sháněním bydlení, zdravotní péče i místa ve školce. Ministr prohlásil, že raději bude mít méně nových vojáků za předpokladu, že ti, kdo se přihlásí, ve službě také vydrží.

V Německu chtějí mít na začátku třicátých let v armádě 203 000 lidí, ale nábor jde prý pomalu. Zvláštní komisařka Bundestagu pro ozbrojené síly Eva Höglová řekla, že znovuzavedení vojenské služby je jedna cesta, jak trend otočit, ale začít cílit na ženy je prý mnohem snažší, protože tam ještě „nebyl vyčerpán potenciál“. I v Německu loni zvyšovali výslužné a zlepšovali dostupnost školek pro rodiny vojáků. Jenže jsou tu i problémy s vybavením. Höglová uvedla, že teď už neslýchá stížnosti na to, že chybí helmy nebo neprůstřelné vesty, ale skříňky. Podle ní bude na opravy kasáren a celkovou renovaci potřeba 50 miliard eur (1,26 bilionu korun). Což je polovina fondů, které byly vyčleněny na modernizaci armády po invazi na Ukrajinu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Šebesta

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

NATO které slouží sebevražedně vazalsky zbabělým Američanům, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusepedros491 , 19.03.2024 16:04:07
jako úderná pěst zatím co oni budou schovaní za bukem a dívat se jak hoří Evropa je zadarmo drahé a ohrožuje existenčně Evropu. Macron ten je uražený protože ho potupně vyhnali Afričani a navázali rovnoprávnější spolupráci s Ruskem a Čínou tak cení zuby. Kohout je sice bojovný pták ale medvědovi stačí máchnout tlapou a je po něm.

|  6 |  0

Další články z rubriky

„Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

10:30 „Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

V podcastu Reinvent The Money promluvil známý americký politolog, profesor Mearsheimer. Jeho slova o…