Vondra uhájil svou pozici před ODS. Kalousek hned zaútočil

28.03.2011 19:00

Ministr obrany Alexandr Vondra uhájil své křeslo ve vládě. Za místopředsedu ODS se v pondělí totiž postavila výkonná rada občanských demokratů, jak už ParlamentníListy.cz informovaly před jednáním rady dva zdroje z ODS.

Vondra uhájil svou pozici před ODS. Kalousek hned zaútočil

Širší vedení ODS zároveň odmítlo pokusy jiných politických stran zasahovat do vnitřních záležitostí ODS. Po jednání výkonné rady to novinářům řekl předseda ODS a premiér Petr Nečas.

Vondra čelí kritice kvůli předraženým zakázkám z doby českého předsednictví EU a jeho odchod si přáli i koaliční partneři občanských demokratů.


ODS nechce Vondrovu demisi

"Za celé jednání ani explicitně, ani implicitně, ani otevřeně, ani skrytě žádná výzva nebo pobídka k rezignaci Alexandra Vondry nezazněla," řekl Nečas. Vedení ODS je podle něj s prací Vondry na ministerstvu obrany spokojeno. "Tuto svou práci dělá dobře, samozřejmě že kauza Promopro... je věcí z minulosti, která teď Alexandra Vondru dostihla, na druhé straně za ni jednoznačně i veřejně převzal politickou odpovědnost a já jsem přesvědčen, že se nedopustil žádného protizákonného jednání," uvedl předseda ODS. Pro Nečase je Vondra klíčový spojenec uvnitř ODS.

"Diskuse byla krátká, jasná a absolutně jednoznačná," popsal jednání výkonné rady zdroj ČTK. Už před výkonnou radou se sešlo grémium ODS. Podle zdroje z nejužšího vedení strany už bylo ale v tu chvíli jasné, že širší vedení ODS Vondru podrží a místo vládě mu zatím zůstane.

Promopro byla lumpárna

"Zbrojaři budou mít radost. Bude-li pan ministr Vondra u nich poptávat materiál pro armádu stejně, jako poptával tlumočení a ozvučení u firmy Promopro, tak se budou mít jako v ráji. Zdůrazňuji tak, že to bude pouze odpovědnost ODS," reagoval na rozhodnutí výkonné rady Vondrův ostrý kritik a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. 

Podle ministra dopravy Víta Bárty (VV) by jedna strana neměla diktovat jiné, s kým bude vyjednávat. Na druhou stranu ale si Bárta neumí představit, že kabinet bude říkat, že Promopro nebyla lumpárna. "Nedokážu si představit, že by to bylo uzavřené," řekl novinářům Bárta. V úterý podle něho budou Promopro opět probírat koaliční špičky po debatě o reformě zdravotnictví. Kauza je ale v pravomoci ODS a je patrné, že nejsilnější vládní straně je nutné dát určitý čas, podotkl Bárta.

Stabilní vláda především

Věci veřejné požádaly premiéra a předsedu ODS Petra Nečase, aby pojmenoval podle směrnic úřadu vlády, zda za ekonomiku předsednictví odpovídal Vondra, nebo tehdejší vedoucí úřadu Jan Novák. Kauza ale nesmí ohrozit pozici celé vlády a premiéra, zdůraznil Bárta.

Podle předsedy opoziční ČSSD Bohuslava Sobotky je snaha premiéra Nečase udržet Vondru v pozici ministra i přes rozsáhlá podezření na plýtvání v řádu stovek milionů korun v době českého předsednictví v EU důkazem toho, že premiér Nečas ve své funkci předsedy vlády opět selhal. ČSSD je připravena svolat další mimořádnou schůzi Poslanecké sněmovny k požadavku na odchod ministra Vondry, sdělil ČTK Sobotka.

Vyřešíme si to sami

Občanští demokraté zároveň důrazně odmítli to, aby se jim jejich vládní partneři vměšovali do vnitřních věcí. Podle Nečase ODS nekádruje ministry TOP 09 a VV a očekává, že nikdo nebude kádrovat její zástupce ve vládě. "Kdybych měl standardy věrohodnosti, které požadují někteří představitelé TOP 09, uplatnit vůči některým členům za TOP 09, tak by se členy vlády mohli stát jen velice stěží," prohlásil.

Věta o tom, že ODS odmítá vměšování do svých vnitřních záležitostí, se podle něj týká i požadavku TOP 09, aby se Vondra už neúčastnil jednání koaličních lídrů. Premiér zdůraznil, že vláda by se měla soustředit na klíčové reformy, a nikoliv na spory z minulosti a "truchlohru", kterou nyní občanům předvádí.

Domovská organizace mlčí 

Z občanských demokratů před výkonnou radou o Vondrově situaci oficiálně jednala jen jeho domovská ODS v Ústeckém kraji. Místní občanští demokraté žádné stanovisko nepřijali a dali podporu v řešení kauzy Nečasovi. Pro Nečase je Vondra klíčový spojenec uvnitř ODS. Ve straně ale má i odpůrce.

Související: Vondra hned nepadne, ale jeho dny jsou nejspíš sečteny


Čtěte také:

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jac, čtk

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…