Všechno jinak. Za únikem mailu poslance Berkovce prý mohla být snaha ho zničit. A velký problém Wollnera

13.03.2020 14:02

ParlamentníListy.cz jako jediné médium přináší syntetický text právníka a blízkého přítele Karla Kryla, radního ČTK Pavla Foltána. Ten se v pátečním zamyšlení pozastavuje nad volbou několika členů Rady ČT, které předcházela bouřlivá diskuse ve Sněmovně. Týkala se především uniknutého e-mailu poslance Stanislava Berkovce (ANO), kde měl kolegům z hnutí vysvětlovat a doporučovat, jak při tajné volbě postupovat.

Všechno jinak. Za únikem mailu poslance Berkovce prý mohla být snaha ho zničit. A velký problém Wollnera
Foto: Jarka Foltánová
Popisek: JUDr. Pavel Foltán je český právník, spisovatel, novinář a vysokoškolský učitel, od roku 2018 člen Rady České tiskové kanceláře

Náhoda není náhoda ani náhodou aneb kdo vytěží panika virus

Anketa

Vážíte si Jana Hrušínského?

2%
98%
hlasovalo: 30792 lidí
V knize o spolupráci s Karlem Krylem jsem v nějakých souvislostech napsal, že náhoda není náhoda ani náhodou. Rezonuje to i s prastarým filosofickým výrokem, že všechno souvisí se vším. Jedním z každodenních příkladů obou těch tezí byla i středeční tragikomedie kolem volby části členů do Rady České televize. Ostatně divadla an sich teď nejedou, takže to hned kdosi zdramaturgoval, zrežíroval a sehrál jinde. Všecko jedno, jestli je to fraška Na Jezerce, anebo na Malé Straně – líbějí vodpustit, hlavně když je to dost košer antibabišlich, vědí?! Ale jak a s čím to všechno nenáhodou souvisí? Inu, třeba asi tak nějak, anebo i nějak jinak, kdo ví (a každý ať si to přebere sám):    

Zdrojem i startérem všeho byla i zde stará a v tuzemácku už velmi osvědčená čili standardní metoda úniku informací z vlastních řad. V tomto případě šlo o únik z mailové korespondence, kterou jeden adresát označil za osobní. A to rozehrálo první dějství s podtitulem „Berkovcova mailová aféra“. Sehráno v zákulisí politických kuloárů s balkónovou scénou mainstreamové pavlače. Druhé dějství opět v žánru „opozity show“ dominovalo středečnímu prostoru i času plenární schůze Poslanecké sněmovny vskutku a doslova vyčerpávajícím způsobem. Oživení na kamery a zdramatizovaná zápletka rozměru kvazi antického dramatu, kde nakonec padnou všichni. Dívat se na to nedá (zejména pro insidery je to utrpení mladých veltmanů z Karibiku) a je to delší a náročnější než Pucciniho Bohéma. Třetí dějství s podtitulem „Jak zničit krtka a uklovat ptáka Loskutáka“ jedním vrzem by divadelní kritik možná mohl charakterizovat jako Lipany i Chlumec v bitvě o katarzi, čemuž se v divadelním hantecu říká „utírat si nos židlí“. A čtvrté dějství alias rozuzlení? Jak jinak než z nouze ctnost, anóbrž „Vichr z hor“. Ostatně bez vichru by jistě do sehrání té tragikomedie o tom, „jak poznat pravdu“, nikdo z ochotníků i neochotníků předem nešel. Kdo je z branže, tak ten ví, že divadlo je věc předem domluvená. To se učí hned v prvním ročníku dramatických oborů. A drží to jak ševcovská víra. „A nejen na scéně divadelní, ale i na scéně politické.“ Neboť když se dobře drží basa, tak tvrdí nejen muziku. Tož tak.

Nicméně k řetězci oněch nenáhod a souvislostí: Za prvé, proč na ptáka Loskutáka došla řada právě v tu středu? Přinejmenším hned z řady důvodů. Totiž – na úterý 17. března svolal předseda volebního výboru Stanislav Berkovec schůzi toho výboru, i k projednání zajímavé problematiky ohledně řešení neřešení oné kontroverzní Wollnerovy reportáže Lidice. No a právě na té schůzi VoV (alias „mediálního výboru“) se poslancům – členům VoV – měli ze své činnosti v této mediální kauze zpovídat i odpovědní zástupci jak té tzv. „malé“ Rady ČT, tak i té tzv. „velké“ RRTV (tj. Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, která je na rozdíl od Rady ČT státním oudem čili ústředním orgánem státní správy v oblasti médií), přičemž obě ty rady se prostřednictvím tzv. „výročních zpráv“ zpovídají Poslanecké sněmovně (včetně VoV) – no a jejím prostřednictvím občanům, co ty poslance do té Sněmovny na 4 roky zvolili. To se zde musí zopakovat, protože tahle posloupná vazba (i kvůli vlivu řady médií) stále ještě není všem úplně jasná. Což je chyba těch dotčených médií. No a to se právě komusi jaksi nehodilo, aby v to úterý 17. března právě tu výbušnou kauzu reportérů ČT a těch zmíněných rad ten výbor projednával. Takže dalším důvodem byl zájem kohosi (?) na tom, aby při té schůzi VoV na tu kauzu Lidice bylo co nejméně času, klidu, koncentrace a pozornosti. A nejlépe, aby tam na to projednání té kauzy Lidice vůbec nezbyl čas. A kdyby nevyšla tahle taktika, tak aby se právě na té schůzi VoV odehrál na něčí TV kamery další díl dramatické „opozity show“ o odvolání poslance Berkovce z funkce předsedy toho výboru.

Anketa

Poslankyně SPD Maříková srovnala migranty s cizími druhy zvířat a rostlin. Za to jí hrozí stíhání policií. Co vy na to?

hlasovalo: 31615 lidí
A kdyby to vyšlo, tak by se na té schůzi ta kauza Lidice buď už neprojednávala, anebo by se odložila na někdy příště, kdy už by tomu výboru ale předsedal jiný předseda (schůdnější než ten Berkovec) a to už by byla jiná situace, takže by se ten bod neprojednával podle názoru těch, co pořád do té Wollnerovy reportáže tak vrtají, anebo by se neprojednával už vůbec nikdy, protože pak už by stačilo jen říct, tak vidíte, milí diváci, jak ten Babišův Berkovec zase neměl pravdu, a jak je to všechno v té naší vaší ČT v tom nejlepším pořádku, a jak i to vedení, i ta Rada ČT dobře pracuje a není potřeba ani tam, ani tam vůbec nic měnit, a my tam chceme ty lidi, co tam chceme my. Dalším důvodem k náletu na Loskutáka právě teď je využití situace, kdy vláda (a tedy zejména premiér Babiš čili leader hnutí ANO a jeho politické struktury) má plnou hlavu i plné ruce práce s mimořádnou situací kolem pandemie koronaviru, takže nemá ani čas, ani energii, ani chuť a sílu řešit v té Sněmovně nějaké detaily kolem nějaké Wollnerovy kauzy a schůze nějakého výboru. Tak to v mimořádných situacích vypadá. A jsou struktury, jimž není eklhaft využít ve svůj prospěch i toho. Jenže ona i ta akce koronavirus jednou skončí (a ne, že nejde modelovat kdy). No a pak se zkušený manažer Babiš vrátí mimo jiné i ke každodenní agendě hnutí ANO a k přípravě na volby do Sněmovny v roce 2021, jejichž předehrou budou zejména tzv. nominační konference – čili bude to o tom, kdo bude za hnutí do těch voleb kandidovat a kdo ne. Zkušený manažer a špičkový leader postupuje v takových věcech asi takhle: Nechá si zpracovat pár analýz, které si vyhodnotí a přijme odpovídající opatření. Přičemž mu neujdou ani takové detaily (neboť je známo, že ďábel spočívá v detailech), jak to bylo s tím únikem z klubu v akci anti Berkovec, jak to bylo s tou dovolbou do Rady ČT a s perspektivou té ČT vůbec... No, a pak se podle toho zařídí. A už teď by mi asi pár zkušených profíků z branže dalo za pravdu, že pak to tam pak „v intravilánu“ hnutí asi nebude žádná sousedská selanka. Zejména v tom ajfru po akci koronavirus. Jak se říká, tak laici se diví, odborníci žasnou, že to některým v intravilánu nedošlo ještě ani v tu spektakulární středu.    

                

A jak si pak špičkový manažer vyhodnotí analýzy ze situace v extravilánu? Předně snadno a na první pohled zjistí, co tou akcí anti Berkovec chtěl ten politicko- lobbistický básník říct? Třeba také to, že dinopark už dávno domlel z posledního a sebrala mu voda mlejn. A že mladí z Karibiku pro ten svůj strom do nebe nevidí les (ani světýlko coby orientační bod, jak z toho ven). A to pro zkušeného stratéga a taktika nejsou špatné poznatky. Totiž – mýlí se ti, co si stále ještě myslí, že výhodu do těch voleb má ten, kdo ty Kavky momentálně ovládá. Omyl – ten jenom vysává miliardy z těch penězovodů. Ale to je pro ty volby, co v roce 2021 budou, naopak nevýhoda ve vztahu k zásadní cílovce. A tou je doposud stále ještě ta mlčící většina těch normálních plátců TV poplatku, ergo normálních voličů. A kdo vidí, slyší (ač zatím ještě mlčí), ale přesto mu to myslí zdravým selským rozumem, tomu je úplně jedno, kdo ho už zase chce politicky školit a masmediálně zmasírovat propagandou na úrovni PŠM, VUMLu, apod.      

Vrabci v mediálním Česku už si dlouho štěbetají mimo jiné i o tom, že „ty Kavky už hrajou o čas, a čeká se tam už jenom na to až Pépéefka znovu ovládne Novu a pak si tam Dvořáka jen přesadí na direktorskou židli, což se nepovedlo ani Vovkovi, když přece není Barrandov jako Barrandov, žeNo a ty Kavky se pak v pohodě kousek po kousku za babku rozprodají, no a na těch top VIP parcelách pak top VIP developeři postaví top VIP rezidence pro top VIP tržní komsomolce, a ty generace poplatníků, co to všechno už od padesátých let platí, tak ty že zase ostrouhají…

Inu, my jen víme, jak to bylo od těch padesátých let. A kdo ví, jak to je a jak to bude dál, že? Ale taky se tu říká, že „na každým šprochu“ … A teď si představte, až si to spočítá a přebere i ta doposud mlčící většina: Jakou hodnotu od poloviny těch 50. let mají ty Kavky, (Brno, Ostrava, studia v krajích), a to všechno jen z peněz té mlčící a platící většiny. Ten fundus, ta infrastruktura, ten archiv… a jen ty poplatky, co ta platící většina mlčky odevzdává každý měsíc – v průměru za uplynulých 30 let by to možná leckdo mohl odhadnout kolem stovek miliard a (bratru počítáno) asi by nebyl moc daleko od reálných čísel. Tohle si tenhle národ ještě umí srovnat v hlavě. A taky to asi už brzy udělá. Ergo – ty sněmovní volby v roce 2021 vyhraje ten, kdo bude mít odvahu i sílu dát poměry na Kavkách a v okolí zase z gruntu od podlahy do pořádku a už zcela nekompromisně – podle představ těch, kdo to celý život platí. (Přičemž akce koronavirus i v tomhle klidně může zafungovat coby katalyzátor.)    

Autorem textu je JUDr. Pavel Foltán.

Bez redakčního krácení.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…