Vyšetřit Rusko a Čínu! vystoupili Langšádlová, Pirát, Bartošek a další. Přišlo i překvapení, které zaujme Babiše

04.12.2018 11:24

Opoziční strany by chtěly parlamentní komisi, která by zkoumala vlivy autoritářských režimů na vnitřní záležitosti České republiky. ČT24 přinesla brífink těchto zástupců.

Vyšetřit Rusko a Čínu! vystoupili Langšádlová, Pirát, Bartošek a další. Přišlo i překvapení, které zaujme Babiše
Foto: Repro ČT
Popisek: Helena Langšádlová v Událostech, komentářích

„Včerejší zpráva BIS potvrdila, že potřebujeme vyšetřovací komisi na to, abychom vyhodnotili vliv autoritářských režimů na Českou republiku, protože i tato zpráva potvrdila, že nás tyto autoritativní režimy ohrožují. Cílem není pouze vyhodnotit vliv, ale přijít s konkrétními návrhy opatření, jak v oblasti legislativy, tak exekutivy, tak, aby naše země byla odolnější vůči těmto vlivům, který mají destruktivní vliv na náš demokratický vývoj,“ poznamenala poslankyně Helena Langšádlová (TOP 09). „Musíme konat, je to naší odpovědností,“ dodala.

Anketa

BIS varuje před nepřátelským vlivem Ruska. Obáváte se ruského vlivu v ČR?

hlasovalo: 23605 lidí

K iniciativě se připojil i poslanec za ODS Pavel Žáček. „Jsem přesvědčen, že musíme podporovat vytvoření nástrojů, které by analyzovaly bezpečnostní rizika. Po vzoru dalších demokratických států jsme podle mého názoru povinni tento institut vytvořit i na půdě naší Poslanecké sněmovny,“ sdělil. 

Své řekl i lidovecký poslanec Jan Bartošek. „Jsem velice rád, že jsme součástí této vyšetřovací komise. Širší zpráva BIS jasně hovoří o tom, že cizí mocnosti zvyšují své aktivity. Za lidovce mohu říct, že my Českou republiku nedáme. Odmítáme, abychom se stali vazaly nějakých velkých mocností,“ podotkl. 

„Nejde o komisi zřízenou proti jedné konkrétní zemi. Nebo natruc konkrétnímu politikovi. Měli bychom zachovat Českou republiku jako suverénní stát, především proti Rusku a Číně, tak o tom hovoří i zprávy, které byly zveřejněny tajnými službami, ale i proti režimům, které nás určitým způsobem ohrožují, a je jich více,“ dodal Pirát Jan Lipavský. 

Za STAN pak vystoupil Jan Farský, jenž zdůraznil obranu zájmů České republiky. 

„Závěrem mi dovolte, abych citovala osobní pozici paní poslankyně Šlechtové, bývalé ministryně obrany. ‚Vzhledem k mému čtyřletému působení na pozici ministryně, především na Ministerstvu obrany, kdy jsem byla informována Vojenským zpravodajstvím v utajovaném režimu o mnoha záležitostech i o vlivu cizí moci v ČR, vlivu na politiky či podnikatele, se domnívám, že vznik obdobné komise je v pořádku. Nemusí se to některým poslancům líbit, nicméně vzhledem k informacím, kterými disponuji, jsem přesvědčena, že tato komise má mnohem větší smysl než některé jiné komise‘,“ přečetla Langšádlová.

Jak informuje server Novinky.cz, vyšetřovací komisi chtějí TOP 09, STAN, KDU-ČSL a Piráti. Tato skupina poslanců nasbírala již čtyřicet podpisů potřebných pro projednání na plénu komory. 

Původní text ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…