Witowská, Písařovicová, Tvarůžková, Železný – hysterický bulvár. Hrají si, že jedou na krev. Tohle by snad i v Blesku bylo příliš, tuší Petr Žantovský

02.05.2020 8:25 | Zprávy

TÝDEN V MÉDIÍCH Budoucnost veřejnoprávní televizní žurnalistiky, jak se o moderátorce Světlaně Witowské mluvilo před dvěma lety po debatě s prezidentskými kandidáty, vzala poměrně rychle za své. Petr Žantovský její tehdejší výkon považuje za zcela zvláštní úkaz vzhledem k tomu, jak si dlouhodobě počíná při vedení rozhovorů i diskusí, jak hystericky se činí ve svých cirkusových vystoupeních. Dostalo se i na šéfa chvilkařů Mikuláše Mináře, jehož pokus o rozdýchání vlády na Letné ve svém komentáři trefně rozebral Petr Holec.

Witowská, Písařovicová, Tvarůžková, Železný – hysterický bulvár. Hrají si, že jedou na krev. Tohle by snad i v Blesku bylo příliš, tuší Petr Žantovský
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Žantovský

Zařazení do pravidelného přehledu mediálních zajímavosti si tentokrát bezkonkurenčně vysloužila jedna z nejviditelnějších tváří České televize Světlana Witowská. „Opravdu je trvalým zdrojem inspirace. Chtěl jsem se k ní vyjadřovat už minulý týden po rozhovorech na Malostranském náměstí. Vedla je hysterickým způsobem a úplný vrchol jejího cirkusového vystoupení nastal v okamžiku, kdy prezident Hospodářské komory pan Dlouhý začal uvádět poměrně velmi důležitá, konkrétní a argumentačně podložená fakta a paní Witowská mu skočila do řeči a pronesla něco ve smyslu ‚Tak už to zkraťte, když nám je všem zima‘, nebo jenom jí je zima. Úplně jsem vytřeštil oči, na okamžik jsem nevěděl, jestli to myslí jako žert. Ne, ona ho opravdu uťala s tím, že je zima a že to téma skončí. Takže paní Witowská je něco dost neuvěřitelného,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Petr Žantovský.

Nedá mu to nepřipomenout závěrečnou prezidentskou debatu z ledna 2018 mezi Milošem Zemanem a Jiřím Drahošem. „To je zvláštní úkaz, ke kterému nemám vysvětlení. Všichni, kdo jsme to tehdy komentovali, jsme ji chválili za to, že debata byla uměřená, vyvážená, že jako moderátorka ani jednomu z kandidátů nestranila, ptala se v klidu, vypadalo to jako opravdu profesionální výkon. I se někteří dopouštěli nadšených výroků, že je to budoucnost veřejnoprávní televizní žurnalistiky. Ale ta budoucnost vzala poměrně rychle za své. Když to srovnáme s jejími dnešními výkony, a to nejen ten středeční s pány Petříčkem a Vystrčilem, tak je to obrovský kontrast. Podobné jevy lze pozorovat nejen na paní Witowské, ale obecně na vyjadřování moderátorů České televize. Zřejmě podlehli dojmu, že čím dryáčničtější to bude, tím víc se to bude líbit divákům. Možná je to učili v duchu někdejší vávrovské Novy, kdy se takhle neurvale chovali někteří moderátoři ke svým respondentům,“ míní mediální analytik.

Witowská jako fanynka šéfa Senátu a odpůrkyně ministra

Pak to ale ustalo a dnes hodnotí Novu o mnoho lépe než Českou televizi v profesionálnějším, klidnějším a etičtějším smyslu. „Česká televize je v tomto ohledu čistý bulvár, ať jde o paní Witowskou, Písařovicovou, Tvarůžkovou, pana Železného, Takáče a další. Vyňal bych z toho Marcelu Augustovou, která je nejen velmi zkušená a velmi kvalitní, ale i nejkorektnější redaktorkou České televize. Tím bych jí nechtěl ublížit, aby zítra nedostala padáka, když jsme ji v Parlamentních listech pochválili, aby to tam neměla jako kádrový škraloup. Ale znám ji 35 let, ještě ze školy, a vím, že byla vždy spolehlivá, seriózní, slušná a profesionální, tak mě to nepřekvapuje. Ale ten zbytek je taková prazvláštní směsice lidí, kteří by se spíš hodili do bulváru. Možná by je ale ani Blesk nevzal, protože i na něj je to příliš. Potvrzením byl ten středeční trialog paní Witowské s panem ministrem zahraničí a se šéfem Senátu, kde si počínala vskutku hysterickým způsobem,“ připomíná Petr Žantovský.

Zarazilo ho, kolik chyb tato část Událostí, komentářů obsahovala včetně toho, že se naprosto nesmyslně a nikoli poprvé odehrávala na dvorku před Kavčími horami. „Jak stáli od sebe ty metry s rouškami, to byla komedie. Stejnou diskusi mohli udělat ve studiu, kdyby ho upravili. Hráli si na to, že jsou akční, že jsou in, že jedou na krev, že ze sebe vydají vše, jen aby pořad zvládli. To je ale chyba celé strategie televizní publicistiky. Druhou zásadní chybou bylo, že se paní Witowská jednoznačně definovala jako fanynka pana Vystrčila a odpůrkyně pana Petříčka. Ani k jednomu nemám sympatie ani antipatie, jsou pro mě jen předmětem čistě objektivního zkoumání, o to víc jsem vnímal, jak se citově investovala do pana Vystrčila. V podstatě ho nutila do vyjádření, která ani nechtěl říkat, strkala ho do protchajwanské i protičínské stylizace. Pan Vystrčil ale není amatér, a tak jí odpovídal celkem racionálně, ale ona ho stále a stále nutila do toho, aby se angažoval,“ kroutí hlavou mediální odborník.

V ČT to vedou tak, že normální člověk její pořady vypne

Naopak zaregistroval, že šéfa diplomacie Tomáše Petříčka nenechala dopovědět jedinou celou větu. „Do každého souvětí mu skočila, nebo se snažila skočit. On se většinou pokusil svoji myšlenku doříci, ne vždy se mu to povedlo, protože ona byla velice agresívní. Její výrazivo typu ‚Já se vás ptám na něco jiného‘ nebo ‚Nejsou tyhle vaše iluze jen z říše snů‘, ironizování, skákání do řeči, to byla opravdu nechutnost. Nevím, v kom na Kavčích horách vznikl dojem, že tohle je ta správná publicistika. Naopak to je ta nejlepší cesta k tomu, aby divák takové pořady vypínal. Protože se jednak z nich nic nedozví, a to je škoda, neboť to téma české zahraniční politiky ve vztahu k Rusku a k Číně bylo zásadní. A jednak se nikdo nechce nechat urážet nějakou vulgární či ordinérní osobou, která tam exhibuje a předvádí způsoby chování, co do slušné společnosti nepatří. Normální člověk to vypne. Je to škoda a je to absolutně v protikladu k tomu, co by Česká televize měla dělat,“ upozorňuje Petr Žantovský.

Uječená fúrie Witowská! Po vysílání ČT bylo zle: Lidé prý museli přepínat

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…