Žádná demokracie. Chodíte k volbám, ale mocným je to úplně jedno. Profesor Drulák tvrdě o dnešním Západu

06.12.2021 19:34

Podle diplomata a politologa Petra Druláka už v Česku, ani na Západě není demokracie. A to proto, protože pravomoce státu přešly na jiné subjekty. Nezávislé úřady, nevládní organizace a také byla spousta věcí privatizována. Demokracie je podle něho pak vyprázdněná. „Vy chodíte k volbám, ale nakonec je to jedno,“ popsal situaci.

Žádná demokracie. Chodíte k volbám, ale mocným je to úplně jedno. Profesor Drulák tvrdě o dnešním Západu
Foto: Ministerstvo zahraničních věcí České republiky
Popisek: Petr Drulák

Anketa

Obstál Adam Vojtěch coby ministr zdravotnictví?

31%
64%
hlasovalo: 47558 lidí
Drulák má za to, že oslabování role státu vede k tomu, že liberální demokracie se mění v oligarchickou demokracii nebo spíše liberální oligarchii. „O demokracii se pak ani nedá mluvit. Takže tyto věci vnitřně oslabují Evropu. A v okamžiku, kdy je Evropa konfrontována s vnějším nebezpečím, a je zároveň takto vnitřně oslabená, tak spadne jako domeček z karet,“ míní. Za viníka považuje globalizaci: „Globalizace je namířena proti státu, směřuje k ekonomickému ideálu světa bez hranic.“

Doplnil, že globalizace se po roce 1989 zdála osvobozující, protože před tím se přes hranice šlo dostat jen těžko.  „Ale pak začínáme vnímat, že pokud chceme mít demokratické rozhodování, které jsme před rokem 1989 také neměli, tak k tomu hranice potřebujeme, protože jenom v rámci národního celku jsme schopni organizovat politický život,“ připomenul.

Podle něho stát část aktivit privatizoval, část byla přenesena na nezávislé regulační orgány, další na nevládní organizace. A došlo to tak daleko, že stát prý sice stále existuje, ale nic neovlivní. „Takže ať volíte jakkoliv, tak se to nezmění, protože politik řekne: ‚Já bych rád udělal, co říkáte, ale my jsme to privatizovali.‘ Takže co se týče energetiky, už o tom nemůžeme tak moc rozhodovat. Nebo co se týče vody, informačních sítí,“ argumentoval diplomat.

Upozornil také na tzv. soudcokracii, tedy že zákon může shodit Ústavní soud. „Dochází k soudcokracii, kde si soudci začnou velmi kreativně vykládat, co vše se dá z ústavy vyčíst. A když jsou dostatečně kreativní, tak vyčtou skoro vše,“ míní. Podle něho to pak znamená, že demokracie je vyprázdněná. „Vy chodíte k volbám, ale nakonec je to jedno,“ popsal situaci.

Dle názoru Petra Druláka už zde není demokracie. „Právě proto, že se ty základní funkce státu rozpadly. Odešly jinam. Odešly do zahraničí, nebo do míst, která jsem jmenoval,“ argumentuje. Ale to prý není jen případ Česka, ale celého Západu. Česko je na tom jen trochu hůře, protože tolik majetku  se privatizovalo do zahraničí.

„Dospěli jsme do stavu, Západ dospěl do stavu, kdy řada důležitých věcí, o kterých vláda i parlamenty mohly rozhodovat, jsou dnes už velmi těžko ovlivnitelné. Buď jsou privatizovány, nebo to jsou různé nezávislé úřady,“ říká Drulák, který se sám označuje za levicového. A jako jeden z těchto aspektů jmenoval, že vlády už nekontrolují centrální banky, takže nemohou rozhodovat o měnové politice. „Můžete jmenovat v podstatě skoro každou oblast života, kde došlo k tomuto vývoji. A výsledkem je, že stát je bezmocný, a skutečná moc je jinde,“ tvrdí.

Moc třímají podle diplomatových myšlenek nositelé kapitálu a potom nezávislé úřady. „Důležitá je také mediální moc, reprodukce dominantní ideologie, která vysvětluje, že toto je jediný z nejlepších světů a že jinak to být nemůže. Z mého hlediska je koncentrace kapitálu v rukách poměrně omezeného počtu oligarchů poměrně nebezpečná. A když o tomto mluvím, nemyslím specificky ČR, týká se to celé západní Evropy i USA.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…