Zákaz vstupu Rusů do EU? „Nacistická politika,“ zuří Šojgu

20.08.2022 20:00

Šířící se záměry na zákaz vstupu lidem s ruským pasem do Evropské unie značně rozčílily ruského ministra obrany Sergeje Šojgua. Tvrdí, že jde o „rusofobní myšlenku“ a evropští lídři šíří „nacistickou politiku“. Hovořil též o nutnosti „všezahrnujícího boje“ proti nacismu.

Zákaz vstupu Rusů do EU? „Nacistická politika,“ zuří Šojgu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace ruských občanů žijících v Česku proti ruské vojenské intervenci na Ukrajině

Anketa

Půjdete volit do Senátu?

hlasovalo: 14906 lidí
Šojgu během své řeči na mezinárodním antifašistickém kongresu, konaném v rámci fóra Armija-2022, jež pořádá ruské ministerstvo obrany, šířící se návrhy na zákaz vstupu všem lidem s ruským pasem do Evropské unie kritizoval s tvrzením, že jde o prosazování „rusofobie“.

„Jsme svědky dalšího jasného projevu nacistické politiky, kdy se z vysokých evropských tribun aktivně prosazuje rusofobní myšlenka zákazu vstupu všech ruských občanů do zemí Evropské unie,“ pustil se podle ČTK a agentury TASS za tyto úvahy do evropských států.

Zároveň také upozornil, že boj proti jakýmkoli projevům nacismu musí být „nekompromisní a všezahrnující“.

Návrhy na alespoň částečné zakázání vstupu Rusům do EU se setkávají s dosti rozlišnými reakcemi. Zatímco některé státy jsou zcela proti, pobaltské země či Česká republika již přikročili k omezení udělování schengenských víz Rusům a podobný krok chce z dalších států následovat i Finsko či Polsko.

Myšlenku nedávno rozvinul také ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který naznačil, že by stačilo na chvíli toto opatření zavést, aby se Putin začal bát ohlasů ruské veřejnosti, která se snaží své potomky místo na ruské školy posílat do škol na Západě.

V rozhovoru pro The Washington Post ukrajinský prezident podotkl, že v Rusku jsou lidé, kteří válku podporují, i ti, kdo ji nepodporují, ale co je většinou spojuje, je právě to, že jejich děti studují v zahraničí, ve školách, na univerzitách. „Ať jedou do Ruska. Na tom není nic strašidelného, ať tam jedou. Ale ne navždy, prosím, nechte je pak, ať se vrátí. Oni to pak akorát prostě pochopí. Říkají: ‚My s tím nemáme nic společného a všichni lidé nemohou nést odpovědnost.‘ Mohou. Zvolili si ty lidi a teď s nimi nebojují, nehádají se s nimi a nekřičí na ně. Rusové, kteří veřejně vystupují proti válce, jsou jen ojedinělými případy, a tito lidé jsou ve vězeních. Ale ať jdou Rusové domů, ať jdou všichni do Ruska. Vždyť chtějí tu izolaci, že? Říkají celému světu, že celý svět bude žít podle jejich pravidel. Dobře, tak ať tam jdou a žijí tam,“ řekl ukrajinský prezident.

Dodal též, že by se mu takové sankce pozdávaly i z důvodu jejich „mírumilovnosti“. „V takovýchto sankcích není nic, co by bralo majetek nebo lidské životy,“ vysvětlil.

Česko v reakci na ruský útok proti Ukrajině zastavilo udělování víz občanům Ruska a Běloruska. Výjimku mají režimem pronásledovaní Rusové nebo ti, kteří zde mají rodinu. Dopravu milionům Rusů do států EU také stěžuje zákaz přímých letů, který byl zaveden již krátce poté, co jejich země napadla sousední Ukrajinu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

11:30 Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

„Původní bílé křesťanské evropské obyvatelstvo je nahrazováno migranty stále se zrychlujícím tempem,…