Zakázaný koncert, platil ho Soros, organizoval Schwarzenberg. Rok 1989 zase jinak, než v médiích

29.10.2021 18:30

Verze o 17. listopadu, že se „hrdinní studenti nechali zbít na Národní třídě a potom pod vedením Charty 77 v čele s naším hlavním dramatikem svrhli nenáviděného bolševika a potom s pomocí Pražského výběru jsme vyhnali i ruská vojska“? Pravda je jinde, řekl v rozhovoru se Stanislavem Novotným spisovatel a blogger Ladislav Větvička a jmenoval, kde se začaly odehrávat hlavní změny. Došlo i na vzpomenutí „krásného“ koncertu, který měl být financovaný miliardářem Georgem Sorosem.

Zakázaný koncert, platil ho Soros, organizoval Schwarzenberg. Rok 1989 zase jinak, než v médiích
Foto: Daniela Černá
Popisek: Spisovatel, bloger, cestovatel Ladislav Větvička

Anketa

Litujete rozpadu Československa? (Ptáme se od 28. října 2021)

74%
21%
hlasovalo: 27809 lidí
„Už je to dávno, tenkrát mi bylo třiadvacet let, takže jsem byl aktivním účastníkem… My dneska říkáme boj za svobodu, ale já jsem paradoxně tu svobodu pocítil už o dva týdny dříve, kdy jsem se dostal do Polska na koncert našich zakázaných zpěváků – Karla Kryla, Jarka Nohavici a dalších. Ta atmosféra byla nádherná,“ vzpomenul s tím, že to, co u nás bylo 17. listopadu, on tenkrát zažíval již dříve v polské Vratislavi.

Když se později bavil u piva s Karlem Schwarzenbergem, dozvěděl se, že to byl právě Schwarzenberg, kdo celou akci vymyslel a Větvička tvrdí, že byla financována Schwarzenbergovým přítelem ze Švédska, a to z peněz miliardáře George Sorose. „Takže jsem se nevědomky účastnil s panem Sorosem jeho první akce a bylo to krásné,“ shrnuje spisovatel pocity z koncertu.

I pozdější atmosféra 17. listopadu prý byla neuvěřitelná, dle Větvičky se ale kolem tohoto data šíří verze, z nichž nepovažuje ani jednu za úplně pravdivou. „Bohužel ale podléháme dvěma věcem – jedno je taková bílá legenda, kterou o 17. listopadu máme, tedy ta verze, že se hrdinní studenti nechali zbít na Národní třídě a potom pod vedením Charty 77 v čele s naším hlavním dramatikem svrhli nenáviděného bolševika a potom s pomocí Pražského výběru jsme vyhnali i ruská vojska… Pak je černá legenda – taková ta, která se moc neříká, podle níž to byla všechno dohoda mezi mocnostmi, tajnými službami a my jsme k tomu přišli jako slepí k houslím,“ shrnul blogger s tím, že pravda je někde uprostřed.

Větvička míní, že by při tom datu prospěla větší diskuse, jelikož by pak například dostala větší pozornost i některá dějinná fakta, jako ujištění Gorbačova Reaganovi z roku 1988, že Sovětský svaz stáhne svá vojska nejen z Afghánistánu, ale i z východní Evropy. Právě to prý mělo být pro naše komunisty jasným znamením, že „už je konec“. „Těch dvacet let je tady drželi tanky, tak věděli, že už to je jen otázka času,“ řekl Větvička.

Doplnil, že přestože se nyní komunisti dostali ze Sněmovny, mnohem horší jsou prý podle něj „bolševici ducha“, kteří jsou v jiných stranách a kteří „položili rudé legitimace v 89, ale v hlavách to mají pořád“.

Celý rozhovor můžete zhlédnout zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

17:45 Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

POHLED IVANA HOFFMANA Je příslovečný brod pro naši civilizaci blízko, nebo se naopak vzdaluje? uvažu…