Zatímco Okamura trhal rekord v délce projevu... Skryté dění v kuloárech? Petr Žantovský tuší

25.01.2024 15:52 | Monitoring

Staré úsloví říká, že nemůžete člověku vzít jednu malou svobodu nebo její část a zbytek mu nechat a tvářit se, že tím nijak neutrpěl. Svobodu nelze krájet jako salám na kolečka. Buď máte celou svobodu, nebo žádnou, nic mezi tím není. Jako nemůžete být „částečně“ těhotná. Přesně to se přihodilo v naší Poslanecké sněmovně v tomto týdnu. Dosavadní parlamentní zvyklosti demokraticky umožňovaly poslancům mluvit na dané téma bez omezení. Tomio Okamura a další tohoto práva využili a v debatě o korespondenční volbě mluvili celé hodiny. Média se plnila odsudky a dehonestujícími nálepkami na čele těchto řečníků. Hovořil o tom komentátor Petr Žantovský ve svém pravidelném cyklu na YouTube.

Zatímco Okamura trhal rekord v délce projevu... Skryté dění v kuloárech? Petr Žantovský tuší
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Ano, jistě nejsou desetihodinové promluvy zvykem, je to obstrukční praktika, kterou ale v minulosti dobře ovládali nejen poslanci dnešní opozice – SPD a zčásti ANO, ale i opozic někdejších, nejčastěji to bylo patrné u socdem a ODS. A vždy jste slyšeli z tábora koaličníků, proti nimž byly obstrukce namířeny, jak je to nemravné a jak to plýtvá penězi daňových poplatníků atd. Argumentace byla vždy stejná, jen účelově využitá jednou tím, jindy oným. Jiný rozdíl nenajdete.

Jenomže v tom je přece podstata demokracie: zvolený zástupce lidu má právo sdělovat svoje názory, tím spíše, jsou-li nekonformní s těmi vládnoucími a oficiálně prosazovanými koaliční parlamentní většinou. Opozice mnoho jiných nástrojů k vyjádření nemá. A teď už ani tento. Koaliční většina okrouhala jednací řád tak, aby znemožnil neomezené výstupy řečníků. To je ten svrchu zmíněný kousek svobody, jehož odebráním zmizela svoboda celá. O našem Parlamentu, tedy aspoň jeho jedné komoře, můžeme směle říci, že je to prostor diktatury většiny nad menšinou. A – o bizarnost více – tato většina ani nevyhrála volby, jen se účelově slepila, aby vyřadila z politické soutěže skutečného vítěze voleb, jímž bylo hnutí ANO.

Takže ano, pokud jsme se ještě konejšili tím, že naše svobody jsou opřeny o ústavu a Parlament, dneškem na to zapomeňme. Zhruba to je také jeden ze závěrů, který vyplynul z dalšího, již sedmnáctého dílu cyklu Vladimíra Franty a Petra Žantovského s názvem O lecčems a mnohém na YouTube.

Celý pořad můžete zhlédnout zde:

Všechny díly cyklu najdete zde.

Anketa

Oceňujete, že Vít Rakušan šel v Karviné diskutovat do hospody?

hlasovalo: 31268 lidí
„To, že se změnil jednací řád v případě parlamentní komory, není jen tak nějaké opatření administrativního charakteru. On je to totiž zákon o jednacím řádu. Čili oni přijali nový zákon o jednacím řádu, kdy si ustanovili, jak dlouho kdo smí vystupovat k čemu atd. Což je samozřejmě v jejich pravomoci. Ještě nikdo v minulosti na jednací řád takto nesáhl dramaticky, ačkoliv obstruovali ODS, socani, byly to desítky hodin strávených v Parlamentu. Ti lidé tam spali ve spacácích jako ti blbečci v České televizi za té televizní krize. Jenom ty suché toalety tam neměli, protože mohli používat poslanecký,“ poznamenal mimo jiné v pořadu Žantovský.

„Tam, kde se takto dramaticky obstruuje, může to mít dva důvody. Za prvé: ti poslanci nemají kinderstube a chtějí se jenom ukazovat, nebo tam jde o něco tak vážného, že je třeba tomu věnovat ten čas a nějakým způsobem si vytvářet... Ono totiž ten čas té obstrukce není jen o tom, že se pan Tomio vymluví jako Fidel Castro, je to také o tom, že v kuloárech běhají různí vyjednavači, snaží se komunikovat s vládními i koaličními poslanci, i k tomu ten čas slouží,“ dodal Žantovský, který v Parlamentu v minulosti působil jako odborný analytik, takže danou praxi viděl. 

„Obstrukce samozřejmě nikoho nebaví, všichni vědí, že je to strašná nuda, stejně jako všichni vědí, že strašná nuda jsou interpelace. Protože na ně většinou ti interpelovaní ministři ani nepřijdou, a je to o tom, že do toho veřejného prostoru zazní nějaká výhrada vůči nějakému ministrovi či vládě. Ale i to patří k demokracii. Nebo si řekněme: tak my tu demokracii už nepotřebujeme. A to já si myslím, že se blížíme k jádru pudla. Tak ji zrušme. Zrušme interpelace, zrušme obstrukce nebo respektive zkraťme ty mluvící časy na to, jak teď provedli... Protože je nás na 108, my si to odříkáme, i kdybychom tam četli telefonní seznam, a pak si to odhlasujeme, jak jsme se dohodli v zákulisí. To potom není ale žádná demokracie. To je jakási oligokracie nějakých jednotlivých skupin a s demokracií to nemá nic společného,“ dodal Žantovský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …