Zbavit se dolaru: Už se to řeší. Bez Američanů

21.08.2023 8:35 | Analýza

Válka na Ukrajině by mohla otřást základy světového obchodu. Sankce a používání dolaru jako zbraně vedou k tomu, že členové uskupení BRICS (Brazílie, Rusko, Indie, Čína a Jižní Afrika) uvažují o tom, že by vytvořili vlastní rezervní měnu a odpoutali by se tak od závislosti na USA. Tento nápad není zdaleka nový. Ale je zde řada nových důkazů o tom, že by to tentokrát mohli členové myslet vážně. Pro USA by každopádně konec dolaru jako světové rezervní měny nedopadl dobře.

Zbavit se dolaru: Už se to řeší. Bez Američanů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolary, ilustrační foto

Anketa

Vnímáte Alexandra Dubčeka jako kladnou postavu našich dějin?

54%
41%
hlasovalo: 10690 lidí
V souvislosti s válkou na Ukrajině se o Rusku říká a Rusko to ani nijak nerozporuje, že cílem je mimo jiné změnit světové poměry. Tou asi nejvýznamnější změnou by byl konec dolaru tzv. dedolarizace. Tato myšlenka zde byla již před ruskou invazí na Ukrajinu, ovšem se sankcemi uvalenými na ruský majatetek nabrala na síle. Spekuluje se, že by země uskupení BRICS (Brazílie, Rusko, Indie, Čína a Jižní Afrika, nicméně adeptů na členství je více – pozn. red.) mohly vytvořit svou vlastní měnu, kterou by dolar nahradily.

Toto téma bude nepochybně tématem setkání, které začíná už zítra. Jak píše americký podnikatel a znalec buddhismu Michael Roach, tlak na vytvoření nové měny vzrůstá, protože dolar začíná být používán jako zbraň při sankcích a také v obchodu. Dominance dolaru trvá od konce druhé světové války, ze které vzešly USA jako vítěz. Pomáhá tomu, že Saúdská Arábie svolila k tomu, že OPEC bude cenu ropy uvádět v dolarech a kdo chce ropu kupovat, ten ji musí v dolarech platit, což zvyšuje poptávku po měně. Za to je USA vojensky chráněna.

Nicméně, dohodu o vojenské spolupráci podepsala Saúdská Arábie v roce 2021 také s Ruskem. Na Světovém ekonomickém fóru také saúdský ministr financí Mohamed Al Džadan prohlásil: „Nemáme problém se bavit o tom, v jaké měně budeme obchodovat, jestli to bude dolar, euro nebo saúdský rijál. Nemyslím, že budeme odbývat nebo vylučovat jakoukoliv diskusi, která pomůže světovému obchodu.“

Kromě toho, na Blízkém východě dochází k historickému smíření. Sýrie byla opět přijata do Ligy arabských států. Ještě důležitější je však postupné usmiřování mezi Íránem a Saúdskou Arábií, ačkoliv tyto dvě země byly proti sobě hodně dlouho, v roce 2019 Írán dokonce napadl drony saúdskou rafinérii. V pátek došlo k historickému setkání, kdy íránský ministr zahraničí navštívil Saúdskou Arábii a setkal se s korunním princem Muhammadem bin Salmánem. Toto usmíření je organizované Čínou, která se se Saúdskou Arábií také sbližuje. Pokud jde o obavy z tohoto sbližování, princ Abdulazíz bin Salmán nad nimi mávl rukou. Vztahy mezi USA a Saúdskou Arábií také v poslední době utrpěly.

Už na summitu BRICS v roce 2022 Vladimir Putin oznámil, že se blok snaží vytvořit světovou rezervní měnu. Téma se nepochybně objeví znovu. Spekuluje se,  že nová rezervní měna by měla být krytá zlatem, což by byl rozdíl oproti dolaru. Faktem je, že nákup zlata centrálními bankami šel raketově nahoru. Singapůr zakoupil 51,4 tuny, Turecko 45,5, Čína 39,8, Rusko 31,1 a Indie 2,8. Poslední tři jsou členové BRICS, nicméně o Turecku se také dlouho hovoří jako o potenciálním členovi. Prezident Erdogan se summitu zúčastnil v roce 2018, nicméně na následujících summitech se Turecko neúčastnilo. Roach také poznamenává, že se dle IMF snižuje podíl dolaru v rezervách držených centrálními bankami.

Vedoucí pozici držely Spojené státy dlouho. Ale země BRICS tvoří 40 % světové populace a jejich HDP tvoří v součtu 31,5 % světového HDP, což je více, než HDP skupiny G7 (USA, Kanada, Francie, Německo, Itálie, Japonsko a Velká Británie). „Je představitelné, že se mohou země BRICS osamostatnit a obchodovat mezi sebou bez toho, aby byly jakkoliv závislé na Spojených státech,“ uvádí Roach s tím, že to může být plánem Číny vzhledem k tomu, jaký rozsah má její projekt Nové Hedvábné stezky, který ovšem ostentativně nezahrnuje USA.

Indie a Čína nemají úplně nejlepší vztahy, ale jsou schopny spolupráce, Indie přes prostředníky investuje do Nové Hedvábné stezky. Sedm ze třinácti členů OPEC se také přihlásilo k členství v BRICS a všechny země OPEC také aprticipují na Nové Hedvábné stezce, upozorňuje Roach s tím, že zde se tvoří budoucí geopolitické a ekonomické prostředí a vypadá to, že USA nejsou jeho součástí.

Krátce shrnuje, co to pro USA znamená. Pokud dolar přestane být důležitý, centrální banky se budou těchto rezerv zbavovat. Co vyvolá hyperinflaci, následně zvýšení úrokových sazeb a pokles cen aktiv. Roach poznamenává, že se nejedná o nic neobyčejného. Stejně svá postavení ztratily nizozemský guilder a britská libra.

Kritici dedolarizace ovšem upozorňují, že výkony těchto ekonomik nejsou nikterak oslnivé a jejich členové mají spoustu vnitřních problémů, proto jsou k dedolarizaci skeptičtí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Šebesta

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Fandím BRICSu..., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseruský medvěd , 21.08.2023 9:48:32
To, co vyváděla Světová banka a MMF s těmi dolary, to už bylo k uzoufání. Stačilo mi jen vysvětlení toho, jak uměle jsou zadluženy země Třetího světa a za pomoci těchto dvou nenažraných organizací jsou donuceny na úrodných půdách místo potravin pro sebe pěstovat plodiny pro "civilizovaný svět"... A potraviny pro vlastní jídlo jim pak za úvěrové peníze "darují" ti, kteří mají přebytky. Takže dluh zůstane a v potravinách jsou odkázáni na milost a nemilost Západu... To samé ten Niger nyní. Ti by si mohli žít bez jakýchkoli problémů z uranu a zlata. Ale to okupují Francie a USA (které tam, jaká náhodička, mají vojenské základny). A cena uranu je asi 130 USD za tunu, ovšem Nigeru jako státu platí Frantíci 12 USD za tunu. Fandím těm plukovníkům tam. Zatím se drží, i když nějaká ta západoafrická unie pod vedením USA a Francie je chce napadnout, už se domluvili i na datu přepadení. Za Niger se ovšem postavilo Mali a Burkina, a snad i Rusko (patrně i Čína) prohlásilo, že nedopustí, aby z Nigeru udělali druhou Libyi.... Snad se bude i tento problém řešit na BRICSu...

|  11 |  0

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…