Zcela vážně: Veřejnoprávní TV udělá radost svým homosexuálním redaktorům

24.10.2018 11:01

Britská veřejnoprávní stanice BBC hodlá ve svých pořadech dávat více prostoru lidem s odlišnou sexualitou. Chce tak přispět k větší rozmanitosti a reagovat na obavy svých zaměstnanců z řad komunity LGBT.

Zcela vážně: Veřejnoprávní TV udělá radost svým homosexuálním redaktorům
Foto: Vít Hassan
Popisek: Duhový průvod Prahou v rámci festivalu Prague Pride, který přibližuje život leseb, gayů, bisexuálů a transsexuálů

BBC se možná inspirovala u kandidáta Pirátů na pražského primátora Hřiba, který hovořil o nutnosti inkluze homosexuálů v městských firmách. Jak uvádí konzervativní deník The Telegraph, BBC chce dát prostor příslušníkům  komunity LGBT v seriálech, filmech, ale i ve zpravodajství a publicistice. Homosexuálové a lesby by se měli například objevovat v seriálech více, ale jejich postava by nutně neměla mít nic společného s jejich odlišnou sexualitou.

Anketa

Jste pro stažení našich vojsk z Afghánistánu?

93%
7%
hlasovalo: 15512 lidí

Zároveň chce vedení BBC povzbudit zaměstnance z řad komunity LGBT, aby otevřeně hovořili o své odlišné sexualitě. Tématu se věnuje analýza, která odráží názory a postoje zaměstnanců BBC zjištěné v jednom průzkumu. Vyplynulo z něj mimo jiné, že homosexuálové a lesbičky negativně vnímají, že je ve veřejnoprávní britské televizi až příliš akcentována „heteronormativní kultura“.

Celý text v angličtině je ZDE.

Podle britského deníku v BBC pracuje mezi zaměstnanci 11 % homosexuálů a lesbiček. V managementu televize je to potom dokonce ještě o jedno procento víc. Nová opatření BBC souvisejí s jedním z průzkumů YouGov, podle kterého se jen 51 % respondentů ve věku mezi osmnácti až čtyřiadvaceti lety přihlásilo k heterosexualitě. Ředitel rozhlasového vzdělávání James Purnell připustil, že právě mladí diváci jsou pro BBC nejtvrdším oříškem.

„Vyplývá z toho, že pokud bude v BBC převažovat heteronormativní kultura, tak to z pohledu diváků a zaměstnanců nebude to pravé ořechové. Snažíme se proto o vytvoření co nejvíc inkluzivní kultury, jak jen to bude možné,“ uvedl v naprosto vážném tónu Purnell. Ve zmiňovaném průzkumu také respondenti z řad komunity LGBT dali najevo nelibost nad tím, že nejvíce jsou z jejich komunity navenek viditelní homosexuálové  lesbičky, transgenderové osoby, bisexuálové, osoby se třetím, čtvrtým, pátým a šestým pohlavím nedostávají dostatečný prostor.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Renáta Zajíčková byl položen dotaz

Ministerstvo pro vědu a výzkum

Můžete mě nějak přesvědčit, že toto ministerstvo není jen politickou trafikou? Protože ho stejně řídí lidi bez kompetence nebo vám snad přišla Langšádlová nebo teď Ženíšek kompetentní? A nezvládlo by agendu ministerstvo školství? Protože dřív to zvládalo. Jak to vysvětlíte?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala na ČT: „Jsme předurčení dovládnout.“

22:00 Premiér Fiala na ČT: „Jsme předurčení dovládnout.“

Premiér Petr Fiala (ODS) byl hostem v pořadu Interview ČT24, kde vyzdvihoval svou vládu jako pevnou.…