Zdražování některých potravin se v posledních letech skloňovalo zejména u položek, které raketově vystřelily i na dvojnásobné ceny během pár týdnů. Jedním z hlavních témat ještě v nedávné době byla například cena cukru, která rezonovala i v rámci kabinetu premiéra Petra Fialy (ODS).
Asi nejvýrazněji téma komunikoval někdejší ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL), jenž později při svém rozhodnutí rezignovat zmínil, že jeho vyhrazení se proti vysokým cenám potravin bylo „trnem v oku mnohým významným subjektům“. Podle něj u některých komodit v obchodních řetězcích docházelo „k extrémnímu nárůstu obchodní přirážky“, přičemž ukazoval například na 100% až 200% přirážku u brambor a jablek. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže později zjistil, že však ceny v Česku měly zvyšovat i samotní producenti či zpracovatelé, a zaznívalo při tom zejména poukázání na promítnutí cen energií, v jejichž růstu Česko patřilo také k nechvalné špičce Evropy.
Velkou pozornost médií budilo také prudké zdražení másla a vajec. Plato deseti vajec zdražilo od srpna 2021 o 71,7 % a průměrně podle Českého statistického úřadu podražilo z necelých 27 korun na více než 46 korun. Máslo pak vyletělo skoro o 55 % a 250gramové balení stojí 54 korun, kdežto v srpnu 2021 bylo za méně než 35 korun.
Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Radek Kotas




