Zelenskyj v noci zdravil české předsednictví. A německému prezidentovi nadiktoval další seznam potřebného

01.07.2022 8:05

Začíná předsednictví České republiky v EU a já jsem vděčný našim českým partnerům za to, že obnovu Ukrajiny označili za jednu z priorit svého předsednictví. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj opět promluvil ke svým spoluobčanům i ke světu. Integraci Ukrajiny do EU už podle prezidenta nelze zastavit.

Zelenskyj v noci zdravil české předsednictví. A německému prezidentovi nadiktoval další seznam potřebného
Foto: Repro twitter
Popisek: Volodymyr Zelenskyj

Prvním tématem nočního projevu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského se tentokrát stal Hadí ostrov. Malý kousek země o rozloze asi 200 metrů čtverečních, který představuje strategicky významný bod v Černém moři u pobřeží Oděsy. Ukrajinská armáda z tohoto bodu vytlačila ruské okupanty a Zelenskyj za to poděkoval celé armádě.

„Hadí ostrov je strategický bod a výrazně mění situaci v Černém moři. Ještě nezaručuje bezpečnost, ještě nezaručuje, že se nepřítel nevrátí. Ale jednání okupantů výrazně omezuje. Krok za krokem je vyženeme z našeho moře, naší země a našeho nebe,“ přislíbil Ukrajincům.

Situace na Donbasu zůstává podle ukrajinského prezidenta extrémně složitá, ale ukrajinská armáda prý stále odolává brutálnímu tlaku ruského nepřítele a podle prezidenta si vojáci zaslouží poděkování za projevované hrdinství.

Americkému prezidentovi Joeu Bidenovi Zelenskyj poděkoval za další balíček pomoci, který obsahuje i dodávky zbraní. Tyto zbraně se podle Zelenského brzy dostanou do první linie a pomohou odrážet útoky Rusů.

Hovořil prý také s německým prezidentem Frankem-Walterem Steinmeierem, poděkoval mu za pomoc, kterou poskytuje Ukrajině Německo a nastínil, jaké zbraně a vybavení by Ukrajina nadále potřebovala.

Oznámil také, že Ukrajina zvýšila export elektřiny do EU, konkrétně do Rumunska.

„Dnes došlo k dalšímu významnému kroku v našem sbližování s Evropskou unií – Ukrajina zahájila významný export elektřiny na území EU, do Rumunska. A to je teprve první fáze. Připravujeme navýšení nabídky. Ukrajinskou elektřinou lze nahradit významnou část ruského plynu spotřebovaného Evropany. To znamená, že to pro nás není jen otázka příjmů z exportu, je to otázka bezpečnosti pro celou Evropu,“ konstatoval ukrajinský prezident.

Nakonec věnoval pár slov začínajícímu českému předsednictví v EU.

„Dnes končí francouzské předsednictví v Radě EU. Historické období, kdy jsme dostali kandidaturu. Evropa se během této doby stala silnější. Začíná předsednictví České republiky a já jsem vděčný našim českým partnerům za to, že obnovu Ukrajiny označili za jednu z priorit svého předsednictví. Na již osvobozeném území je opravdu důležité začít s rekonstrukcí co nejdříve. A naší prioritou - a to bude úkol pro všechny představitele státu - by mělo být co nejdříve uděláno vše pro přípravu zahájení jednání o členství. Vládní úředníci, poslanci, diplomaté – na tom musí každý pracovat 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. Mimochodem, zítra oznámím novinky na toto téma. Evropskou integraci Ukrajiny nelze zastavit,“ pravil Zelenskyj.

Pak se tradičně rozloučil zvoláním „sláva Ukrajině“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …