Zeman je silnější. Jsme fackovací panák! Chovanec kritizuje chyby ČSSD

28.06.2019 15:52

Situace kolem výměny ministra kultury už nemá pro ČSSD žádné dobré řešení. Myslí si to bývalý pověřený předseda strany a bývalý ministr vnitra Milan Chovanec. Nechápe, proč vedení ČSSD vyvolává další vládní krizi den po hlasování o nedůvěře vládě.

Zeman je silnější. Jsme fackovací panák! Chovanec kritizuje chyby ČSSD
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Milan Chovanec na sjezdu ČSSD.

O problému s výměnou ministra kultury strana věděla měsíc, podle Chovance měla mít v době hlasování o nedůvěře vládě už ukončené debaty s prezidentem Milošem Zemanem i s premiérem Andrejem Babišem (ANO), a pokud chtěla ukončit své vládní angažmá, mohla to učinit tehdy, řekl dnes Chovanec ČTK.

Anketa

Vadí vám, že prezident Zeman zatím nepřijal demisi ministra kultury Staňka?

6%
90%
hlasovalo: 28135 lidí

ČSSD usiluje o odvolání svého ministra kultury Antonína Staňka z funkce a o jmenování Michala Šmardy (ČSSD) jeho nástupcem. Zeman odmítl Staňkovu demisi přijmout a dosud nevyhověl ani návrhu na jeho odvolání, který mu poslal Babiš. ČSSD požaduje, aby Staněk v čele ministerstva skončil do konce června a mluví o možnosti podání kompetenční žaloby na prezidenta, pokud by s výměnou dále otálel. Babiš ale odmítá kompetenční žalobu podat.

Chovanec, který vede ČSSD v Plzeňském kraji, od začátku kritizuje vstup ČSSD do koaliční vlády s ANO, po svém dubnovém odchodu se Sněmovny politickou situaci nekomentuje.

„Já bych rozuměl tomu, že by z té vlády případně odešli (zástupci ČSSD) při hlasování o (ne)důvěře vládě. Vzhledem k tomu, že se to nestalo, já si myslím, že toto už nemá žádné dobré řešení. Že všechna dobrá řešení jsme už prováhali a promarnili a že dnes mohou (vedení ČSSD) dělat už cokoliv, ale že ten postup už nikdo nepochopí," řekl Chovanec. Obává se, že zbytku voličů bude sociální demokracie své kroky jen velmi složitě vysvětlovat.

Podle něj se jasně ukazuje, že nejsilnějším politikem v ČR je prezident Zeman. „Čím víc problémů vláda má, tím víc pozice prezidenta je silnější,“ tvrdí Chovanec. Sociální demokraté podle něj přehráli svůj střet s Babišem na prezidenta. Zeman je ale pro voliče zřejmě argumentačně silnější než ČSSD.

„Myslím si, že tento styl politiky pro sociální demokracii je naprosto devastující. Dostala se sama svou hloupostí mezi dva mlýnské kameny – jeden mlýnský kámen se jmenuje prezident Zeman a druhý se jmenuje premiér Babiš a jeho problémy – a sociální demokracie je tam dnes jako fackovací panák,“ řekl Chovanec. Obává se, že to povede už v příštím roce při krajských volbách k velkému propadu hlasů a ČSSD se v řadě krajů vůbec nedostane do zastupitelstev, v následných parlamentních volbách se nemusí dostat ani do Parlamentu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…