Zeman oznámil, že u příležitosti vzniku ČSR vyznamená Švehlu

29.07.2018 19:14

Prezident Miloš Zeman dnes během návštěvy Slovenska oznámil, že při příležitosti stého výročí vzniku Československa (ČSR) vyznamená někdejšího československého premiéra Antonína Švehlu (1873-1933). Zeman to řekl po schůzce se svým slovenským kolegou Andrejem Kiskou, se kterým odpoledne cestoval historickým vlakem z Hodonína do slovenských Topoľčianek.

Zeman oznámil, že u příležitosti vzniku ČSR vyznamená Švehlu
Foto: Screen: TV Barrandov
Popisek: Prezident Miloš Zeman v pořadu Týden s prezidentem, který se natáčel na Vysočině.

„Náš milovaný Senát a neméně milovaná Poslanecká sněmovna čistě z roztržitosti Antonína Švehlu mezi svůj návrh na vyznamenání nedaly, ale naštěstí se objevil mezi návrhy od veřejnosti. Já jsem tomuto návrhu velmi rád vyhověl, protože bych považoval za ostudu, kdyby právě při stoletém výročí nezávislého Československa byl jeden z tvůrců československé státnosti opomenut,“ řekl Zeman novinářům na společné tiskové konferenci s Kiskou v zámku v Topoľčiankách.

Zeman uvedl, že u příležitosti výročí vzniku ČSR by ocenění Švehly „bylo naprosto logické“. Dodal, že první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk, který do letního prezidentského sídla na zámku v Topoľčiankách jezdil, označil Švehlu za vůdce domácího odboje.

Den vzniku ČSR 28. října 1918 si Slovensko státním svátkem nepřipomíná. Prezident Kiska připomněl, že státní vyznamenání hlava slovenského státu předává na začátku ledna u příležitosti svátku výročí samostatného Slovenska.

Kiska také ocenil Masaryka i dalšího spoluzakladatele Československa Milana Rastislava Štefánika. „Můžeme poděkovat zakladatelům Československa za to, co v daném období udělali. To období nebylo jednoduché,“ řekl Kiska. Dodal, že bez vzniku ČSR by Slovensko nepochybně neexistovalo v takové podobě, jako je tomu v současnosti.

V rámci oslav vzniku ČSR Zeman pozval Kisku do Prahy na 28. října, naopak o dva dny později by český prezident měl navštívit Slovensko, které si v tento den připomene 100 let od podpisu Martinské deklarace. V ní zástupci Slovenska vyhlásili pro slovenský národ právo na sebeurčení a nezávislost a přihlásili se ke vzniku samostatného státu Čechů a Slováků.

Oba prezidenti se také dohodli, že Kiska se příští rok na jaře přijede do ČR rozloučit, a to do zámku v Lánech. Kiska již dříve oznámil, že v příštím roce nebude usilovat o znovuzvolení hlavou státu. Tehdy také naznačil, že veřejný prostor zcela opustit neplánuje, detaily ale ani dnes neuvedl.

Jízda prezidentů vlakem z Masarykova rodiště Hodonína k zámku v Topoľčiankách se stala součástí vzpomínkových akcí ke stému výročí vzniku Československa. Oba prezidenti v zámku také položili věnec k soše Masaryka. Kiska i Zeman navštívili Topoľčianky na den přesně 95 let poté, co prezident Masaryk na zámek přijel poprvé.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…