Zorálek vzpomínal, jak Babiš za dveřmi mluvil o zvyšování důchodů. Ten se rád přidá k pravici, říká

04.06.2021 22:10

Ministr kultury Zaorálek v rozhovoru pro Aktuálně promluvil mimo jiné o premiérovi Andreji Babišovi. Největším rizikem pro naši zemi je prý nástup pravice, ke které je údajně současný premiér ochoten se přidat. Nynější vláda s Babišem v čele ale podle něj zatím dělá sociálnědemokratickou politiku. Babiš prý také na začátku vůbec nechtěl zvyšovat důchody. Zaorálek byl původně proti vládní koalici s hnutím ANO. Jak se tedy stal nakonec ministrem? Prozradil i to.

Zorálek vzpomínal, jak Babiš za dveřmi mluvil o zvyšování důchodů. Ten se rád přidá k pravici, říká
Foto: Repro Novinky.cz
Popisek: Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) promlouvá k protestujícím umělcům

Anketa

Vážíte si exprezidenta Václava Klause?

37%
32%
hlasovalo: 18892 lidí

Vláda přežila hlasování o nedůvěře a zdá se, že epidemie covidu ustupuje. Cítí Zaorálek nějaká rizika, která by mohla ohrozit Českou republiku? „Největší riziko, které dnes vidím, je riziko nástupu pravice, která oseká veřejné služby a začne vytvářet společnost, v níž vzdělání a zdraví budou jen pro vyvolené. Problém Andreje Babiše je v tom, že možná akceptoval po určitou dobu sociálnědemokratickou politiku. Stejně tak je ale zítra připraven se s ještě větší chutí přidat k politice pravice,“ domnívá se Zaorálek.

Ministr je prý také ochoten udělat vše pro to, aby jeho socialisté v nadcházejících parlamentních volbách uspěli. Výčitky z toho, že je ve vládě s Andrejem Babišem, prý nemá. „Nebyl bych v žádné vládě, pokud bych nebyl přesvědčený, že děláme sociálnědemokratickou politiku. Mohl bych vám dlouho vypočítávat, co všechno sociální demokracie prosadila. Pamatuji si na první debatu s Andrejem Babišem na koaliční radě, kdy se mě ptal, proč bychom měli zvyšovat penze. On tvrdil, že to zvýší strukturální deficit rozpočtu,“ vzpomínal ministr kultury.

Dále v rozhovoru potvrdil, že ze začátku byl proti tomu, aby jeho domovská ČSSD s hnutím ANO do vládní koalice šla. Jak se tedy nakonec stal ministrem? „Je pravda, že jsem poměrně silně prosazoval, abychom do vlády s hnutím ANO už znovu nešli. Když se podíváte, jak jsem vedl kampaň v roce 2017, tak mým hlavním tématem nebyl Andrej Babiš. Když jsem se vůči němu vymezoval, tak to bylo vždy velmi věcně. A do vlády jsem se později dostal jen proto, že mě Jan Hamáček požádal, abych mu pomohl. Připadalo mi velmi důležité udržet určitou podobu regulérní vlády kontrolované Parlamentem. Nepřipustit rozvrat ústavních institucí, úpadek role Parlamentu.“

Na výtku novinářky, že on a jeho strana prý drží u moci kontroverzního politika, jako je Babiš, Zaorálek odvětil: „Však se s Andrejem Babišem často přu. Vy se mě snažíte donutit k tomu, abych řekl: Ne, s tímto politikem nebudu jednat, ten je pro mě nepřijatelný. Ale pochopte, tohle jsem si myslel polovinu svého života a říkal jsem si, že nemá smysl vstupovat do KSČ a politika byla něco, co se slušně dělat nedalo. Po roce 1989 se svět politiky otevřel jako úplně nová, do té doby skoro nepředstavitelná možnost. Odmítám po 30 letech přistoupit na to, že to znovu nemá smysl, to bych cítil jako životní prohru. Za 30 let mě svět politiky naučil, že musím jednat a vycházet i s těmi, kteří smýšlejí jinak a mají za sebou úplně jiný životní příběh,“ snažil se vysvětlit politik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: AZy

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

20:15 Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

„Dnes čelíme dvěma velkým existenčním hrozbám; woke kultuře a imigraci,“ řekl na konzervativní konfe…