Chřipka a pneumokoková onemocnění dýchacího traktu ohrožují především životy seniorů

13.10.2018 14:20

S podzimním a zimním časem pravidelně přichází i období zvýšeného počtu onemocnění virového i bakteriálního původu – akutních respiračních onemocnění, chřipek a následně také pneumokokových infekcí.

Chřipka a pneumokoková onemocnění dýchacího traktu ohrožují především životy seniorů
Foto: Archiv
Popisek: Očkování, ilustrační foto

V loňském roce bylo v České republice přes tisíc případů onemocnění chřipkou s velmi těžkým průběhem, z toho zhruba 300 hlášených úmrtí. V průběhu chřipky může dojít, obzvláště u straších a oslabených jedinců, ke komplikacím. Jedním z častých rizik je také sekundární infekce bakterií Streptococcus pneumoniae, která může u oslabených jedinců vyvolat např. zápal plic či ještě závažnější invazivní pneumokokové onemocnění. V loňském roce onemocnělo na invazivní pneumokokovou infekci 444 osob, 79 z nich zemřelo. Nejpočetnější skupinou byli senioři ve věku od 65 let, kterých onemocnělo celkem 238, 45 z nich nemoci podlehlo. Nemocem lze přitom předejít, nejlepší prevencí chřipky i pneumokokových nákaz je očkování. Navíc obě vakcíny jsou pro lidi starší 65 let zcela hrazeny zdravotními pojišťovnami a očkování lze aplikovat současně při jedné návštěvě lékaře. Přesto je proočkovanost proti oběma onemocněním v České republice velmi nízká, proti chřipce je více jak desetkrát nižší oproti doporučení Světové zdravotnické organizace.

Chřipka je relativně závažné onemocnění probíhající v epidemiích. Ročně chřipkou onemocní přibližně 10 až 15% populace všech věkových kategorií. Nejvyšší výskyt chřipky je u školáků a u dospívajících, maximum počtu úmrtí pak mezi seniory. Typickým obdobím chřipkových epidemií je začátek kalendářního roku, epidemie obvykle trvá 4 až 8 týdnů. Nekomplikovaná chřipka trvá přibližně jeden týden, často však může dojít ke komplikacím vyvolaným tzv. primární nebo sekundární bakteriální infekcí. MUDr. Hana Roháčová, primářka Kliniky infekčních, parazitárních a tropických nemocí Nemocnice Na Bulovce ke komplikacím chřipky dodává: “K primárním komplikacím patří např. velmi závažný chřipkový zánět plic. I při včasné intenzivní péči umírá až polovina pacientů. Častější komplikací chřipky jsou druhotné bakteriální infekce, které vznikají v důsledku rozsáhlého poškození epitelu dýchacích cest způsobeného virem chřipky. Bakterie tak mají otevřenou cestu k průniku do dolních dýchacích cest, což může vést k závažnému bakteriálnímu zánětu plic.“ Podle praktického lékaře, MUDr. Igora Karena, roste u chřipky riziko následného zápalu plic vyvolaného pneumokoky přibližně stokrát.

Pneumokokové infekce jsou způsobeny bakterií Streptococcus pneumoniae a patří k nejčastějším bakteriálním infekcím u dětí do dvou let a starších lidí. Přenášejí se kapénkovou infekcí a osidlují oblast nosohltanu. Někteří jedinci mohou bakterii pouze přenášet, aniž by u nich onemocnění propuklo. Pokud pneumokoky proniknou z nosohltanu do jiných míst v těle, mohou způsobit závažná onemocnění jako je meningitida, pneumonie nebo sepse. Onemocnění mohou být smrtelná, nebo mohou zanechat trvalé následky. Z hlediska zdroje nákazy a přenosu infekce mohou být významným rizikovým faktorem (nosičem) děti.

Senioři a chronicky nemocní jsou ohroženou skupinou

Riziko úmrtí na chřipku je u seniorů 60krát vyšší, 75-90% zemřelých na chřipku a její komplikace je ve věku 65 a více let. V tomto věku narůstá i riziko onemocnění pneumokokovým zánětem plic. K rizikovým skupinám kromě seniorů patří lidé s chronickým kardiovaskulárním nebo respiračním onemocněním (CHOPN – chronická obstrukční plicní nemoc a astma), nádorovým onemocněním, kouřící a nadměrně konzumující alkohol a lidé žijící dlouhodobě ve zdravotnickém zařízení nebo domově pro seniory.

Očkování je nejlepší prevencí

K významným preventivním opatřením jak proti chřipce, tak proti pneumokokovým infekcím, patří očkování. Podle doporučení Evropské komise by měla být proočkovanost proti chřipce u seniorské populace 75% a stejné procento i u rizikových skupin. V České republice je však na úrovni 16%. Proočkovanost proti pneumokokovým infekcím je na úrovni pouhých 3-4%. Složení vakcíny proti chřipce je upravováno každoročně podle doporučení Světové zdravotnické organizace podle aktuálně cirkulujících virů. Z tohoto důvodu je nutné očkování každoročně opakovat. U zdravých dospělých každoročně zabrání v 70-90% onemocnění, u starších osob snižuje potřebu hospitalizace pro pneumonii a chřipku o 30-70% a riziko úmrtí až o 80%. Nejvhodnější období pro očkování je před začátkem chřipkové epidemie v říjnu a listopadu. Výskyt pneumokokových infekcí je vyšší od října do května, což se kryje s chřipkovou sezonou. MUDr. Hana Roháčová možnosti očkování komentuje: „Prevenci obou onemocnění je vhodné spojit a nechat se proti pneumokokovým infekcím očkovat současně s očkováním proti chřipce, případně samostatně s odstupem dvou týdnů. Vakcína proti pneumokokovým infekcím se aplikuje v jedné dávce bez nutnosti dalšího přeočkování. Proti pneumokokům je možné se dát očkovat celoročně, nezávisle na blížícím se období chřipkových epidemií.“ Očkování proti pneumokokovým infekcím i chřipce je pro seniory nad 65 let zdarma, hradí jej plně zdravotní pojišťovny.

Martin Šalek, mluvčí Nemocnice Na Bulovce

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

15:22 Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

Letos v pátek 12. dubna by bylo mému otci 100 let. Zemřel velmi mladý v roce 1963, bylo mu 39 roků. …