Ivan David: Vystřídá Orbána coby hlavního padoucha EU Kurz?

03.09.2021 11:14 | Komentář

Po posledním mimořádném setkání ministrů vnitra EU je jasné jedno – tito ministři příliv afghánských uprchlíků do EU v naprosté většině nechtějí. I tak si ale Evropská komise vede svou a chce přijmout minimálně 30 000 „tlumočníků“.

Ivan David: Vystřídá Orbána coby hlavního padoucha EU Kurz?
Foto: archiv
Popisek: MUDr. Ivan David, český psychiatr. Za politické hnutí SPD byl zvolen poslancem Evropského parlamentu

Sociálně demokratický ministr zahraničí Lucemburska Jean Asselborn (na obr.) dokonce vyzval k evropskému odporu proti politice kancléře Kurze a slovinského premiéra Janši. Slovinsko v současnosti předsedá EU a jeho postoje vůči migraci jsou dlouhodobě známé. V rozhovoru pro německý WELT Asselborn řekl: "Doufám, že bude panovat odpor vůči panu Kurzovi z Rakouska a panu Janšovi ze Slovinska, kteří jsou jasně a rozhodně v souladu s Orbánem, Salvinim a Le Penovou. Tito všichni odmítají přímou lidskou solidaritu s mučenými lidmi v Afghánistánu v tomto extrémně dramatickém okamžiku,“ řekl Asselborn a pokračoval: „Tito politici ztrácí evropskou úroveň. Většina členských států musí zastávat hodnoty Evropské unie.“ Kdysi takhle provedl Asselborn „výkop“ proti Viktoru Orbánovi. I nyní už se houfují neziskovky a hodlají v Rakousku pořádat demonstrace za přijetí Afghánců. Jak jsem si všiml na fb, burcují i naši neziskovkáři.

Kde bere lucemburský ministr drzost přikazovat zemím EU, je jedna věc, a druhá – nic se neříká náhodou. I navzdory úsměvům, které včera Kurz v Berlíně směřoval k Angele Merkelové na společné tiskové konferenci, byl už jasně označen jako terč. Na této tiskové konferenci mimochodem znovu odmítl, že by Rakousko přijalo afghánské migranty a zvětšilo tak svou už nyní nadproporcionální afghánskou komunitu. Německá kancléřka naproti tomu mluvila o tisících „místních spolupracovníků“, které je třeba dostat do Německa. Navzdory tomu, že už se ukázalo, že mnozí byli do Německa dopraveni jaksi neprávem a s místními spolupracovníky měli společné jen to, že také chtěli do Německa. Prý je budou všechny prověřovat, řekla kancléřka. A pak ty, co se dostali do Německa neprávem, bude chtít její nástupce přerozdělit. I k nám.

Tiskovou konferenci Kurze a Merkelové vysílal i německý Spiegel. Němečtí diváci v diskusi poplakávali, že nemají žádného Kurze a že budou opět nuceni nový nápor migrantů „zvládnout“. Ani jeden z nejvážnějších kandidátů na post spolkového kancléře (CDU, SPÖ či Zelení) si totiž nedovolí pochybovat o správnosti „Willkommenskultur“. Proti je pouze AfD.

Anketa

Co si myslíte o slovním útoku Andreje Babiše mladšího?

hlasovalo: 18222 lidí

Asselborn blouzní o přesídlení „40 000 až 50 000 afghánských uprchlíků.“ Tímto bychom prý legálně a bezpečně ve spolupráci s Agenturou OSN pro uprchlíky (UNHCR) přivedli do EU dívky, ženy, bývalé soudkyně, aktivisty za lidská práva nebo jiné lidi, jejichž životy jsou v bezprostředním ohrožení. Rakouský ministr zahraničí Alexander Schallenberg reagoval na jeho návrhy a kritiku Rakouska bryskně: "Bylo by žádoucí, kdyby Asselborn prokázal podobnou úroveň solidarity a lidskosti jako my. Aby se tak stalo, muselo by Lucembursko přijmout šestkrát více Afghánců, než kolik jich tam v současné době žije. Pak by nám možná mohl radit, “uvedl dnes Schallenberg v prohlášení zaslaném agentuře APA.

Rakouský ministr vnitra Karl Nehammer (ÖVP) také před schůzkou ministrů vnitra potvrdil, že nechce přijmout žádné další Afghánce. "Chce to dobrovolnost," řekl Nehammer s ohledem na možné plány EU na přesídlení afghánských uprchlíků. Dokud má však Rakousko „tak vysokou zátěž nelegální migrace“, považuje za „naprosto nevhodné mluvit o „přesídlení“.

Evropská komise nicméně už číslo 30 000 vyřkla, a tím opět vykročila mimo rámec toho, co chtějí členské země. Odpor se ale zvyšuje, a ani pokusy o vnucení agendy uprchlických neziskovek neposlušným zemím demonstracemi či „barevnými revolucemi“ na tom nic nezmění.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…