Ivo Fencl: Prezident okomentoval Vysočinu, ale plánuje žít u Prahy

08.07.2019 13:45

„Vážím si každého, kdo místo toho, aby si postavil podnikatelské baroko, koupí chalupu a tu opraví.“ Miloš Zeman.

Ivo Fencl: Prezident okomentoval Vysočinu, ale plánuje žít u Prahy
Foto: Archiv IF
Popisek: Spisovatel Ivo Fencl

Současný prezident plánuje, že bude bydlit po skončení svého druhého období u Prahy, nicméně zatím jezdí na Vysočinu a věnoval jí dokonce knihu. Zatímco ty předchozí se opakovaně staly i jakýmisi „zpověďmi“ (Zpověď bývalého prognostika, Zpověď informovaného optimisty), publikace Moje Vysočina pohledem Miloše Zemana sestává „pouze“ z komentářů k osmapadesáti fotografiím, jejichž autory jsou Karel Beneš a Bohumil Eichler. Původce námětu díla byl Jaroslav Foldyna a tvůrkyní konceptu Jitka Hrůzová.

Snímky vznikly již v průběhu let 2013-2016 a zcela ignorují sníh a zimu. Jak ten předposlední, tak první zachycují pověstný Veselský rybník u Nového Veselí na Moravě, i když bez gumového člunu. Působivé jsou opakované pohledy na moře vlčích máků, nicméně i na nezbytné lány žluté řepky olejky. S fotografy sledujeme Posázaví a konkrétněji kraj v okolí Golčova Jeníkova, Moravských Budějovic, Pelhřimova či Červené Řečice. „Kdybych byl kluk, vyběhl bych do té zelené stráně,“ tvrdí státník a my smíme díky této publikaci nakouknout taktéž do malebného okolí Vranovské přehrady či do srdce České Kanady alias Kunžackého lesa. Pomyslně se opláchneme v tůni pod Javořicí, v magickém to místě, které znala i velká lidová vypravěčka Vlasta Javořická, a chvíli se lze brodit v bublavém, a přec Kamenném potoce u Chotěboře. Popatříme na barevné domky u starých hradeb v Poličce, které připomenou Zlatou uličku na Hradě, a „selské baroko“ předvede Havlíčkův Brod. Navštívíme i zámek Velké Meziříčí a hrady Bítov, Štamberk, Lipnici a Pernštejn. Mrkneme se také do Telče, a to hned třikrát, do Jihlavy, Třebíče a Slavonic. A taky na kostel Svatého Petra v Nové Říši a kostel Sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře. I na působivý krytý dřevěný most v Černvíru a opakovaně i na „Veselý Kopec“, půvabnou enklávu plnou bílo-hnědých roubenek (a s muzeem v přírodě). Vícero fotek přitom je panoramatických a zaberou v knize pokaždé hned dvě protilehlé stránky. S lyrikou, o které se hovoří v předmluvě, to přitom prezident Zeman ve strohých komentářích věru nepřehání, i když je fakt, že cituje Otvírání studánek:

„Nebe se opřelo o rybník, nikoli o studánku, a kdyby rybníků nebylo, o zem by se rozbilo.“ Konstatuje ovšem úbytky zdejších zajíců a hned u čtyř záběrů se nepřátelsky vymezí vůči už zmiňované řepce. Prolog k holdu schopnosti našich předků stavět i holdu krajině na pomezí Moravy a Čech napsal lékař Jiří Běhounek, a to v roli hejtmana Kraje Vysočina. Z Běhounkových postřehů citujme jediný:

„Je pravděpodobné, že za skvělými fotografiemi najdeme prvky náhody a štěstí a že záběry pořízené v konkrétním čase a na konkrétním místě už nebudou moci být opakovány, protože už nikdy nenastane ona mimořádná chvíle.“

Mezi partnery vydavatele knihy figuruje vedle Parlamentních listů a Romana Pončíka také Asociace profesionálních fotografů České republiky.

(Moje Vysočina pohledem Miloše Zemana. Překlad anglické části Progres Language Institute. Vydalo nakladatelství Atypo. Praha 2016. 128 stran)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…