Ivo Valenta: Ekonomická smrt? ČSSD požaduje zkrácení pracovní doby a prodloužení dovolené

01.04.2021 15:40

Komentář na facebookovém profilu k návrhu ČSSD zkrátit pracovní dobu na 7,5 hodiny denně a prodloužit dovolenou na pět týdnů

Ivo Valenta: Ekonomická smrt? ČSSD požaduje zkrácení pracovní doby a prodloužení dovolené
Foto: archiv I. Valenty
Popisek: Ivo Valenta

Ekonomická smrt? ČSSD požaduje zkrácení pracovní doby a prodloužení dovolené. Horší dobu si autoři návrhu vybrat nemohli… Navíc ČSSD o tuto změnu aktuálně usiluje ve zrychleném legislativním procesu, čímž obchází standardní připomínkové řízení.

Pracovní doba by se dle ČSSD měla zkrátit o 2,5 hodiny týdně, a to už od července letošního roku! To vše v době, kdy firmy čelí výrazným dopadům lockdownu a padají jako kuželky.

Na první pohled je to líbivé gesto – kdo by nechtěl končit dříve v práci? Blíží se volby, proč tuto myšlenku neopakovat. Jenže je třeba zapojit rozum a domyslet, co by to udělalo s už tak zdecimovanou ekonomikou…

Pokud se zkrátí pracovní doba se zachováním stávající mzdy (a s ohledem na pracovní smlouvu ji zaměstnavatel změnit nemůže), bude logicky a nevyhnutelně následovat krok B – navýšení ceny služeb a zboží.

Firmy přece mají dohodnuty určité zakázky, odpovídající stávajícímu počtu zaměstnanců a jejich pracovní době, ať je to malá pekárna nebo velká výrobní společnost. Pokud nenavýší počet zaměstnanců, případně nebudou neúměrně tlačit na jejich výkonnost, nestihnou zakázky v nově zkrácené pracovní době realizovat. Budou tedy mít menší odbyt i zisk. Náklady na mzdy, energie apod. budou však stále stejné. Co tedy firmy udělají, aby ekonomicky přežily a nezkrachovaly? Navýší ceny.

Řešením není ani navýšení počtu zaměstnanců - jsou to totiž mzdové náklady navíc, které firma také musí někde vzít – takže jsme u stejného konce, kterým je navýšení ceny služeb a zboží.

Stát by tato změna nestála ani korunu, tak proč nehýřit gesty? Jenže doplatili by na ni zaměstnavatelé, kteří už tak bojují o přežití, a spolu s nimi všichni zákazníci. Můžeme si to skutečně v současné situaci dovolit?

 

Poznámka redakce: 75% podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s. vlastní společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a exsenátora Iva Valent

Pozn. redakce: 79,920 % podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s., provozující server Parlamentní listy vlastnila do 5.6.2023 společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a bývalého senátora Iva Valenty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Synot

79,920 % podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s., provozovatele www.parlamentnilisty.cz vlastnila do 5.6.2023 společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a bývalého senátora Iva Valenty. Dalšími vlastníky společnosti OUR MEDIA a.s. jsou Michal Voráček, Jan Holoubek a Jiří Čermák.

Ivo Valenta

79,920 % podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s., provozovatele www.parlamentnilisty.cz vlastnila do 5.6.2023 společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a bývalého senátora Iva Valenty. Dalšími vlastníky společnosti OUR MEDIA a.s. jsou Michal Voráček, Jan Holoubek a Jiří Čermák.

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…