Jan Bureš: Česká nezaměstnanost zůstává na historických minimech, inflace v eurozóně padá pod cíl

31.05.2017 16:20

Česká nezaměstnanost zůstává i v dubnu na historických minimech 3,2 %.

Jan Bureš: Česká nezaměstnanost zůstává na historických minimech, inflace v eurozóně padá pod cíl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

Nezaměstnanost měřená podílem registrovaných nezaměstnaných na celkové populaci mezi věkem 15-64 je v Česku vyšší (4,4 %), ale i tam již nejsme příliš vzdáleni od historických minim (3,8 % - viz graf níže). Navíc i registrovaná nezaměstnanost při pohledu na přebytek poptávky po pracovních místech na úřadech práce bude dál klesat.

 

Situace se zlepšuje nejen v Česku, ale napříč celou Evropou. Pozitivní trend na trhu práce v eurozóně dál pokračuje a v dubnu zrychlil. Meziročně ubylo v eurozóně přes 1,5 milionu nezaměstnaných a míra nezaměstnanosti v dubnu poklesla na 9,3 % - úroveň, kde byla naposledy na začátku roku 2009 a zhruba 0,5 procentního bodu pod dlouhodobým průměrem. Náš běžící odhad HDP(nowcast) pro druhý kvartál i díky tomu ukazuje na další zrychlení ekonomiky eurozóny o 0,6 % mezikvartálně ( a až 2% meziročně) - viz graf níže.

 

 

ECB to ale pravděpodobně nebude stačit k výraznějšímu otočení komunikace na červnovém zasedání. Ekonomika sice zrychluje a trhu práce se daří, inflace však podle květnových čísel rozhodně nijak dramaticky nezrychluje. Po dubnovém “velikonočním efektu” jádrová inflace spadla zpět pod 1 % a celková inflace sklouzla ze 1,9 % na 1,4 %. V nejbližších měsících počítáme se stabilní dynamikou cen, ke konci roku by ale mělo dojít k dalšímu poklesu dynamiky cen do blízkosti jádrové inflace - tj. těsně nad 1 %. I proto pravděpodobně zatím ECB nebude chtít na červnovém zasedání uvažovat nad rychlejším ukončením QE a svoji ultra-holubičí rétoriku změní jen kosmeticky.  

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…