Jan Bureš: Koruna pod tlakem… hrozí jí od ČNB další nebezpečí?

12.03.2018 11:03

Česká koruna se po slabší páteční inflaci dostala pod tlak a pokouší se atakovat 25,50 EUR/CZK. Ztráty nejsou zatím nijak výrazné, ale česká měna se i tak obchoduje na nejslabších úrovních od začátku ledna.

Jan Bureš: Koruna pod tlakem… hrozí jí od ČNB další nebezpečí?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

A tentokrát nejsou na vině výprodeje na globálních trzích ani rostoucí strach z utahování měnové politiky v USA, tak jako v polovině února - to koruna reagovala negativně na nárůst indexu strachu VIX (implikovaná volatilita na S&P 500). Korunový výprodej je dnes čistě domácí výroby a má původ v nízké inflaci.

Ta zaostala o celé 4 desetiny procentního bodu za poslední prognózou ČNB. I když za to mohou do značné míry levnější potraviny, nedá se nad tím jednoduše mávnout rukou. Na vině byly nakonec skoro všechny složky spotřebitelského koše, včetně jádrové inflace - ta setrvává na 1,7 %, což jsou nejnižší úrovně za poslední dva roky.Pohled na trh práce a především na poslední zrychlení mzdové dynamiky sice může ČNB naplňovat “optimismem”, že inflace rozhodně bude žít dál. Na druhou stranu po únorovém překvapení zůstane inflace v nejbližších měsících pravděpodobně pod cílem a centrální banka bude ráda, když se na/nad něj vrátí v druhém kvartále tohoto roku. To může silně ovlivňovat psychologickou dynamiku uvnitř bankovní rady.

Sečteno, podtrženo, centrální banka s dalším růstem sazeb teď rozhodně nemusí spěchat, a to se koruně pochopitelně nelíbí. Česká měna naopak zbožňuje situace, kdy je centrální banka inflačními tlaky “přitlačena ke zdi” a nemá jinou možnost než sazby zvyšovat. To se v tuto chvíli neděje a trhy po páteční korekci opatrně počítají “jen” s jedním růstem sazeb v horizontu 12 měsíců. Na druhou stranu jsou to již tak opatrné sázky, že by z jejich eventuálního odbourávání koruně již velké nebezpečí hrozit nemělo. My vzhledem k přehřívajícímu se trhu práce (a slabší koruně) dál čekáme minimálně jeden růst sazeb do konce roku.

Jan Bureš
ekonom

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty