Jan Ziegler: To koukáte bolševici, kdo vám chodí po Měsíci

21.07.2019 17:21

Tento velký boj nakonec vyhrály USA nad tehdejším Sovětským svazem. Dnes je to padesát let, kdy Američané jako první lidé na světě stanuli na povrchu Měsíce. Češi tenkrát slavili a bavili se na úkor Rusů.

Jan Ziegler: To koukáte bolševici, kdo vám chodí po Měsíci
Foto: Facebook Jana Zieglera
Popisek: Jan Ziegler

Vesmírné soupeření nakonec dopadlo ve prospěch Američanů, přestože Sověti nad nimi měli zpočátku náskok. Nemá cenu tady opakovat známé skutečnosti, v každém případě to byl mimořádný úspěch lidského ducha, ale zajímavé by bylo zjistit, jaké tenkrát byly reakce Čechů? Vím, že drtivá většina lidí tenkrát obecně fandila Američanům a Rusům přála jen to nejhorší, protože nás v srpnu 1968 okupovali.

A samozřejmě příležitost k tomu byla i tehdy 16. července 1969, kdy americká loď Apollo 11 dopravila k Měsíci jako první lidskou osádku. Strejda mně vyprávěl, jak byl v té době u jednoho kamaráda na nějaké oslavě a přítomní se na to v televizi dívali. Všichni pak jásali, tleskali, objímali se a připíjeli si na tuto fantastickou událost. A tak tomu bylo na mnoha místech. Češi se radovali z toho, jak to ti amíci těm rusákům natřeli.

A to by nebyli Češi, kdyby si při této příležitosti nevymysleli různé vtípky a legrácky jako například, proč nebyli Rusové první na Měsíci, protože tam tanky nedojedou apod. Ale originální byli v Českých Budějovicích, kde někdo před obchodní dům Brouk a Babka, místními zvaný broukárna, napsal na chodník velkými písmeny: „TO KOUKÁTE BOLŠEVICI, KDO VÁM CHODÍ PO MĚSÍCI. To zkrátka nemělo chybu. A rád uvítám nějaké další osobní vzpomínky z té doby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…