Jiří Baťa: Kdo chce psa bít, vždycky si hůl najde aneb Účel světí prostředky

18.09.2020 12:52

Západní politická scéna včetně EU má zase o čem (zcela zbytečně) přemýšlet. Chtělo by se říct zaplať pán bůh, že konečně něco dělají, jenže oni nedělají nic takového, co by nám nebo světu bylo prospěšné.

Jiří Baťa: Kdo chce psa bít, vždycky si hůl najde aneb Účel světí prostředky
Foto: archiv Jiřího Bati
Popisek: Jiří Baťa

Tito politikové se totiž rozhodli prosadit názor, podtrhuji slovo „názor“, tedy nikoli fakta či skutečnosti, ale jen názor, že k údajné otravě ruského opozičního politika Navalného došlo s použitím jedu „novičok“ a nijak jinak. Toto konstatování není doloženo jediným důkazem, pouze zatvrzelou, či spíše podmíněnou představou, že by to mohl, resp. musí být novičok, protože Rusko se již jednou pokusilo o něco podobného v případě „otrávení“ jistého neúspěšného dvojího agenta Skripala a jeho dcery.

Pro vysoce postavené, ale jinak hloupé a naivní politiky z NATO a EU zřejmě není nijak důležité, aby svá tvrzení doložili důkazy a fakty. Je to jednoduše proto, že Rusko je pro ně nepřítel se vším všudy, a tak podle jejich mínění není důležité něco dokazovat, když jde o Rusko. Navzdory jejich tvrzení není nijak dokázáno či prokázáno, že na otravě Navalného má Rusko skutečně nějakou účast. Také neznají okolnosti, za kterých byl Navalnyj údajně otráven, neznají a nemají ani pachatele, aby mohli z právního hlediska prokazatelně konstatovat, jak byl pan Navalnyj otráven, tedy čím, kým, kdy a kde. Škoda, že v EU, ale i NATO sedí (údajně) renomovaní právníci, advokáti, různí odborníci, kteří mají k dispozici „stádo“ poradců, konzultantů a dalších „rozumbradů“, aby mohli vyslovit verdikt, který je podepřen nezvratnými fakty a důkazy.

Anketa

Mělo by Česko přijmout uprchlíky ze shořelého tábora v Řecku?

3%
97%
hlasovalo: 20971 lidí

Obecně platí, že Rusko je politický, ekonomický a společenský subjekt, který je z geopolitického pohledu považován za strategicky nebezpečný, proti kterému je nutné bojovat všemi možnými prostředky, tedy i způsoby, které co do etických, morálních, diplomatických a už vůbec ne gentlemantských zvyklostí a regulí lze jednoznačně považovat jako nemorální mocenské chucpé. Proto také případ Navalného není ničím jiným, než bezmnyšlenkovitým tvrzením západních politiků, že jde o aktivitu Kremlu, který se chce tohoto politika zbavit. Způsob, jakým má či měl být Navalnyj otráven, může použít jenom totální diletant (lépe řečeno blb), protože má-li být Rusko skutečně něčím nebezpečné, pak třeba tím, že má k dispozici mnohem sofistikovanější možnosti, jak se jediného člověka, má-li k tomu důvod, zbavit. Ostatně bylo by velmi ubohé podceňovat Rusko, pokud jde o způsoby, jak zajistit svou bezpečnost, a to jak vně, tak uvnitř země. Domnívat se, že by v případě Navalného použilo takový způsob jeho likvidace, je bláhové a naivní, nicméně neústupnost a zatvrzelost politiků EU a NATO v tvrzení, že otrava Navalného je „dílem“ Ruska, potažmo Kremlu, jen dokazuje, jak jsou hloupí, bezmocní a často také směšní.

Nicméně skutečnost, že Navalnyj byl nějakým způsobem ohrožen na životě, existuje. Otázkou je, jaký byl důvod či příčina. Západní tisk totiž zásadně nepíše celou pravdu o Navalném, o jeho „světáckém“ způsobu života, jeho alkoholické závislosti, o jeho možno říct velmi špatném zdravotním stavu (srovnání s Havlem není vůbec náhodné), o to více jej upřednostňují v souvislosti s opoziční činností a jeho ostrou kritikou Kremlu. Pro Západ je Navalnyj bílým koněm, který má zavdávat příčinu k řadě tvrdých opatření, které vyplývají z údajných snah Kremlu eliminovat jeho opoziční (prý nebezpečnou) činnost. V této souvislosti se rovněž nevylučuje možnost, resp. předpoklad, že případ Navalnyj je zinscenován ze strany Západu, aby Rusko za tuto činnost mohlo být obviňováno z účasti na jeho otravě. Je neskutečně ubohé při pomyšlení, za co se USA a NATO vydávají, když používají taktiky, které byly použitelné v počátcích 20. století. Není také bez zajímavosti, že dosud nebyl zcela jednoznačně vyšetřen případ novičovské otravy Skripala a jeho dcery, navzdory tomu je však Rusko i nadále považováno za strůjce tohoto „atentátu“. Že je Navalnyj pro Západ důležitým dokazuje fakt, že se jeho léčení ujala, na pokyn jistých kruhů, německá nemocnice, protože „co kdyby jej v Rusku vůbec neléčili“? Vždyť to, že vyšetřením ruskými lékaři nebyla potvrzena otrava novičokem, je pro západní politiky zcela nedůvěryhodné. Oni ten případ totiž potřebují prezentovat jinak a k tomu jim mají posloužit „jejich“ odborníci, protože pokud to může být novičok, proč by to „neměl být“ novičok!

V souhrnu těchto skutečností lze použít citaci v nadpisu tohoto článku, že kdo chce psa bít, klacek si vždy najde. V tomto případě to je ruský opoziční politik Navalnyj, který má být oním klackem. Je to jejich muž, který je vhodným prostředkem k protiruským (hlavně příhraničním) provokacím vojsky NATO, diplomatickým a ekonomickým postupům USA (viz otázka dokončení Nord Streamu) a dalším opatřením, kterými by mělo být Rusko vyprovokováno k vyvolání mezinárodního konfliktu. Jinými slovy, případ Navalnyj je onen pomyslný „účel“, který slouží Západu jako prostředek k udržování napětí s Ruskem. Jakkoli se mu to částečně daří, efekt je minimální, či spíše žádný. Nebo také snaha by byla, jen potřebný výsledek se stále jaksi nedostavuje. A to je dobře, protože Rusko není žádné „vořezávátko“, aby si s ním někdo pohrával, a vlastně jen díky němu je ve světě (alespoň v tom našem) ještě stále relativní klid a mír.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…