Jiří Hanzlíček: Rozdílná vyjádření soudů k blokádě na Šumavě neplatí?

10.10.2011 14:56

K rozhodnutím soudů o blokádě Šumavy.

Jiří Hanzlíček: Rozdílná vyjádření  soudů k blokádě na Šumavě neplatí?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Boj za záchranu Šumavy

Okresní soud v Klatovech v předběžném opatření uvedl, že postup účastníků blokády protestujících  proti minimalizaci škod kůrovcem na Šumavě je v rozporu ze zákonem. Nevěřícně jsem proto poslouchal následující zdůvodnění Krajského  soudu v Plzni o ukončení blokády  příznivců kůrovce a jejich smluvních partnerů na Šumavě Policií ČR, jako  protizákonné. Zdůvodnil to tím, že blokáda  proti kácení stromů v parku byla veřejným shromážděním ve smyslu zákona o shromažďování. Na otázku, zda lze považovat  seskupení aktivistů  a smluvních partnerů na pozemcích Národního parku  za shromažďování, bude zcela jistě řada legislativních i laických názorů. Vyjádření ponechám na čtenářích. Jak je však možné  zcela opačné rozhodnutí dvou soudů. Jsou to nezávislé nebo zpolitizované orgány? Sarkasticky řečeno, porušil  zákon  o veřejném shromažďování  i chráněný brouk kůrovec?

Nebudu zde rozebírat souběh zákona o lesích i nedokonalý zákon o ochraně přírody. To přenechám na následujících legislativních  rozborech soudních znalců.  Nebudu poukazovat i na to, co si mnozí tiše špitají, zda někteří soudci nestudovali na právech v Plzni.  Velmi zajímavá bude reakce soudců  na očekávané žaloby majitelů lesů, kdo je zodpovědný za zničení porostů přemnoženým kůrovcem.

 Považuji za potřebné znovu a znovu upozornit na související skutečnost, že většina možná nesprávně označovaných ekologických organizací, včetně ekoteroristů je pravidelně finančně státem dotována prostřednictvím ministerstva životního prostředí. Úsudek o správnosti rovněž ponechávám na občanech i  na nevšímavosti zákonodárců a  státních orgánů. Zřejmě se s tím  opět nedá nic dělat. Aktivisté si vynucují i prostřednictvím medií pravomoce rozhodovat o svých ideologiích a to bez jakékoliv odpovědnosti za následky.  Stát  v období silných sociálních škrtů vyhazuje dotacemi  doslova  peníze oknem. Chybějí pak v mnoha důležitých odvětvích. Navíc si možná vědomě nebo nevědomky pěstuje  organizace stojících v mnoha směrech proti politice  vlády. Připomenu pouze protesty proti energetice státu placené ze zahraničí. 

Jsem zvědav, jak se s odůvodněním soudu srovná Policie ČR.  Budou zasahující policisté propuštěni spolu s jejím vedením ? Nikdo se proto nemůže v následujících dnech divit, že v  kauzách na Šluknovsku i v jiných regionech  státu,  může Policie ČR zaujmout  velmi opatrnou pozicí mrtvého brouka.

Jiří Hanzlíček

SLEDUJEME TÉMA Boj o Šumava

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…