Jiří Paroubek: Francouzský růst potápí Macrona

05.08.2019 17:36

Jezdím do Francie prakticky každý rok. Přiznám se ale, že se raději pohybuji v jejích nejkrásnějších a nejvýstavnějších částech, a ne v těch problémových.

Jiří Paroubek: Francouzský růst potápí Macrona
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Mám rád jih Francie a jezdím tam už od roku 1991 a posledních osm let stále do stejného hotelu u moře. Alespoň na pár dní. Pokud jsem v Paříži, pohybuji se nejčastěji na nejhezčích bulvárech města, v jeho nejvýstavnější části. Ale samozřejmě se mně také stalo, byť trochu nechtěně, že jsem přišel i do jiných částí Paříže. Široké ulice - bulváry v těch „jiných“ částech Paříže mají v podstatě stejné urbanistické řešení a architekturu, ale žijí tam trochu jiní lidé, respektive lidé s poněkud odlišnou kulturou: Afričané, Asiaté. Prostě je to Paříž, ale je to jiné město, než jsou například domy a jejich obyvatelé u bulváru Saint Germain.

I mně chvíli trvalo, než jsem pochopil, proč vlastně desítky tisíc lidí v tzv. hnutí „Žlutých vest“ po celé Francii dlouhé týdny o víkendu demonstrovaly. Vždyť přeci na těch bulvárech a na tom Azurovém pobřeží je tak krásně... Bohužel, je ale také jiná Francie nežli Francie hotelů, do kterých jezdí buržoazie a kosmopolitní vyšší střední třída ze západní Evropy. A nemusím mluvit ani o Francii statisíců mladých nezaměstnaných lidí, jejichž předkové přišli do Francie před dvěma či třemi generacemi z bývalých francouzských kolonií. U těchto lidí je bída často dědičná. U hnutí „Žlutých vest“ převážili lidé z „bílé“ nižší střední třídy, zaměstnanců i živnostníků. Prostě ti lidé, kteří pracují, aby každý měsíc zaplatili své složenky a aby zjistili na konci každého měsíce, že jim vlastně po zaplacení účtů už nic nezbývá.

Proti velkým demonstracím nasadila francouzská státní moc masivně policisty a snažila se toto hnutí rozbít a utlumit. Je otázkou, zda se toto hnutí ještě v září vzpamatuje a v jakém rozsahu.

Pokud se ovšem podíváme na výsledky francouzské ekonomiky, v posledních dvou letech byly dobré. Dokonce se pohybovaly v prvním čtvrtletí roku 2017 na růstu HDP 3%. Francouzské hospodářství rostlo v předchozích dvou letech rychleji než HDP v sousedním Německu a v Itálii. Ale v prvním čtvrtletí tohoto roku dosáhl růst HDP jen 0,3% a ve druhém čtvrtletí dokonce jen 0,2%. Nicméně odhady růstu HDP pro tento rok se pohybují na úrovni 1,3%. Ekonomové konstatují, že spotřeba domácností je vlastně anemická, byť vláda povzbudila výdaje domácností daňovými úlevami a benefity. Výdaje francouzských domácností se zpomalily ve druhém čtvrtletí na 0,2% z 0,4% růstu v předchozích třech měsících roku 2019. Prostě francouzské domácnosti tak trochu své chování pohybují ve stínu „Žlutých vest“.

Současně klesá také nezaměstnanost, která v květnu dosáhla desetiletého minima, ale její míra je stále dvojnásobná oproti Německu. A nejméně čtyřikrát vyšší u mladých lidí ve srovnání s německou mírou nezaměstnanosti mladých. Vláda Francie a její prezident se ovšem pod tlakem hnutí „Žlutých vest“ zavázali k jistým rozpočtovým výdajům a úlevám majícím za následek pokles příjmů státního rozpočtu. Francie tak bude mít velký problém udržet v tomto roce limit tří procent schodku státního rozpočtu k HDP.

Francouzská politická scéna zůstává v tuto chvíli velice nervózní. Popularita prezidenta po dvouletém výkonu úřadu klesla na velice nízké hodnoty. Možná ještě vážnější je, že se prakticky rozpadla, ale není to poprvé v historii tohoto hnutí, Socialistická strana Francie. V tuto chvíli je tak slabá, jako byla kupř. před rokem 1971, kdy se jejím vůdcem stal Francois Mitterand. Také strany klasické francouzské pravice zrovna nezažívají nejlepší období. Jsou zatíženy prezidentskou érou nepříliš úspěšného a problémového prezidenta Sarcozyho. Prostě Francie ani v politice příliš nevzkvétá.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…