Jiří Paroubek: Veřejné stvrzenky na peníze zbrojařů?

09.02.2020 9:10

Jen se ozval vicepremiér Hamáček, předseda koaliční ČSSD, že je potřeba limitovat výdaje na obranu na nějakou rozumnou úroveň, např. na 1,4% HDP, tak se ozvala okamžitě některá mainstreamová média: Lidové noviny, E15 a dokonce i (dříve levicové) PRÁVO. A nepochybuji o tom, že ta další mainstreamová média budou brzo následovat.

Jiří Paroubek: Veřejné stvrzenky na peníze zbrojařů?
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Dohody prý mají být plněny. Je třeba říct, že se jednalo o opravdu neuvážený slib Sobotkovy vlády, která v okamžiku jakési duševní krize svého předsedy a také ministra obrany odsouhlasila, že ČR během relativně krátké doby, tedy do poloviny 20. let, bude vynakládat na vojenské výdaje ze státního rozpočtu ekvivalent 2% HDP. Přitom ještě nedávno ČR měla v ročních státních rozpočtech na obranu vyčleněno necelých 50 mld. Kč. V roce 2024 by to již mělo být 130 mld. Kč. Co je ale moc, to je příliš.

Pokud by se vyházely peníze z okna naprosto neúčelně na zbrojení a v takových objemech, pak by samozřejmě nebylo na potřebnější věci. Na platy učitelů, na penze důchodců, na platy policistů, hasičů a zdravotníků (Tedy mám na mysli na jejich trvalé navyšování, jak vláda přislíbila a jak si to jistě všichni přejeme.). A nejde jen o platy a důchody. Potřebujeme dávat velké peníze na vědu a výzkum, na podporu rodin s dětmi, ale také třeba na ochranu kulturních památek, na výstavbu dálniční sítě a vysokorychlostních železnic atd. atd.

Pokud strany české pravice, tuto zatím úvahu vicepremiéra Hamáčka a zatím pozitivní neutralitu v této věci premiéra Babiše, chtějí napadat, měly by říct, které programy by vláda měla seškrtat. Respektive, které programy a rozpočtové kapitoly státního rozpočtu seškrtají oni, pokud se z božího dopuštění jednou dostanou do vlády. Babišova vláda určitě není ideálním uskupením, ale má alespoň jakous takous představu o základních potřebách lidí v tomto státě. To představitelům české pravice zcela chybí.

Je také dobře, že se ve sněmovně rozvinula debata na téma naší případné vojenské mise ve státech subsaharské oblasti – Mali, Nigeru a Čadu. Jak se zjistilo, tak dva ze tří těchto států dosud nedoručily ani pozvání českým vojákům. Pokud Francie chce vyslat do této oblasti poměrně velký expediční sbor 4 000 profesionálních vojáků, ví dobře, proč to dělá.

Byl to bývalý francouzský prezident Sarkozy, společně s někdejším britským premiérem Cameronem, kteří se přičinili o pád libyjského diktátora M. Kaddáfího. Pád Kaddáfího uvedl Libyi do chaosu a z tohoto rejdiště islamistů, kterým se Libye stala, se vydali islamisté vést džihád (svatou válku proti nevěřícím) do oblasti Sahelu.

Co s tím má ale společného Česká republika a její zájmy? To mně skutečně uniká. Za takové mise je škoda pokládat drahocenné životy našich vojáků a vynakládat naše peníze.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…