Jiří Paroubek: Z doby, kdy se debatovalo o přistoupení Ruska k EU

07.12.2022 20:44 | Komentář

Bývalý předseda Sociálnědemokratické strany Německa a později spoluzakladatel strany Levice a její volební lídr Oskar Lafontaine v rozhovoru pro Deutsche Wirtschafts Nachrichten uvedl, že kyjevský „Majdan“ v roce 2014 si „objednaly“ USA. Navíc ještě před událostmi v roce 2014 financovaly a nadále financují ukrajinské nacionalisty (takto dědice neslavně proslulého S. Bandery).

Jiří Paroubek: Z doby, kdy se debatovalo o přistoupení Ruska k EU
Foto: Hana Brožková
Popisek: Jiří Paroubek

Lafontaine se domnívá, že tímto způsobem Bílý dům realizoval svůj plán na rozbití ekonomických a politických vztahů mezi Ruskem a Evropskou unií a "de facto je proti sobě poštval“. 

Anketa

Dáte za Vánoce (v součtu výdajů) letos víc než loni?

hlasovalo: 11713 lidí

V souvislosti s těmito slovy je dobře zkusit osvěžit svou paměť a v dnešní zjitřené době, plné až fanatické protiruské nenávisti, živené v mainstreamových médiích, si připomenout jaká témata byla aktuální před „Majdanem“. Ukrajina byla vesměs brána za zemi ovládanou klany oligarchů, kteří bojují mezi sebou o moc a rozchvacují státní majetek až tak, že členku jednoho klanu a premiérku Tymošenkovou šoupli na nějakou dobu do vězení. Nikdo spletitému a brutálnímu zákulisí nerozuměl. Ukrajina byla zajímavá pouze jako zásobárna levné a celkem kvalitní pracovní síly. Ve stejné době přitom roky probíhaly doslova námluvy mezi Putinovým Ruskem a Evropskou unií, kdy se vážně diskutovaly možnosti co nejtěsnější spolupráce na způsob něčeho jako přidružené členství Ruské federace s EU.

Na straně Ruska leželo ohromné surovinové bohatství a nekonečná rozloha, zatím co na straně EU bylo manažerské, technologické a organizační know how. Logicky v tom hrála prim nejprůmyslovější země EU – Německo. Tak nějak se tiše spoléhalo, že Rusové dodají levné suroviny a především němečtí inženýři a manažeři je přemění ve špičkové, technologicky a cenově konkurenceschopné produkty. Pokud by k takovému splynutí došlo, pak za deset nejpozději do dvaceti let by ekonomicky propojená Evropa včetně Ruska strčila do kapsy upadající USA. Už od dob Římské říše je známé základní pravidlo k udržení moci – své konkurenty včas oslabit, k tomu nejlépe slouží je poštvat proti sobě. Divide et impera.

USA se nedivme. Hájí si svoje cíle a zájmy. EU je sice spojenec, ale i spojenec si nesmí myslet, že svého bohatšího partnera jen tak přeroste a bude na tom někdy líp. Chytré hlavičky v USA se daly dohromady a našly citlivé místo k rozeštvání EU s Ruskem a daří se jim to báječně. Nejen, že můžeme zapomenout na nějaké hospodářské předstižení USA, ale na chudnutí a úpadku EU naopak oni bohatnou a rostou. Geniální. Jen proč jsou evropské politické špičky tak tupé… Nebo je to ještě jinak a mají tady své lidi na klíčových místech? To také, že. Od vlády až po …!

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.