Jiří Paroubek: Zpráva EK o střetu zájmů premiéra

05.12.2019 7:37

Pravicová opozice včetně Pirátů si myslí, že je potřeba projednat audit Evropské komise týkající se možného střetu zájmů premiéra A. Babiše nejlépe okamžitě, a to na parlamentní půdě. A zpráva jako taková vlastně opozici ani pro toto jednání ani nechybí... Samozřejmě, že stejný požadavek jako pravice mají i další parlamentní strany s výjimkou hnutí ANO, byť poněkud v jiné tónině (sociální demokraté, komunisté i SPD).

Jiří Paroubek: Zpráva EK o střetu zájmů premiéra
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Ale jaksi mně v této situaci uniká, co se vlastně má ve sněmovně projednávat,  když zatím  není k dispozici zpráva komise v češtině. Informace o výši korekce, tedy o částce, kterou střet zájmů premiéra  bude nejspíše republiku stát, se dosti liší. Jedno české  médium píše o tom, že z Evropské unie nepřijdou fondy v rozsahu 250 mil. Kč, jiné píše dokonce o 450 mil. Kč... Máme prostě neúplné informace. Jistě nikdo nebude čekat dva měsíce na český překlad z Bruselu. Ministerstvo pro místní rozvoj  by ho mělo bez výmluv zajistit samo co nejdříve. 

V každém případě má opozice tlustý klacek na Babiše, kterým ho může tlouct po hlavě. Zdá se, že se tato záležitost může vyvinout ve skutečnou vládní krizi v situaci, pokud A. Babiš nepřistoupí na to, a to ve vlastním zájmu  co nejrychleji, že eventuální neprovedení úhrady z peněz EU na projekty Agrofertu v rámci zmíněné korekce, vezme Agrofert na sebe. To by bylo nejrozumnější, svým způsobem i relativně  čisté řešení.

Pokud totiž vznikne republice škoda, a je v zásadě jedno, zda bude ve výši desítek či stovek milionů, nebude již možné pro koaliční sociální demokraty, ani pro kvazikoaliční komunisty, Babišovu vládu  dále  podporovat. Pak mohou být z nastalé krizové situace následující východiska:

1)   pokračování vládní  koalice na současném půdorysu, ale bez A. Babiše

2)   koaliční spolupráce, kde by A. Babiš mohl zůstat například místopředsedou vlády či ministrem, který by ovšem  nepřicházel ani nepřímo  do kontaktu  s evropskými fondy

3)   ukončení vládní spolupráce a dohoda politických stran na předčasném ukončení volebního období a tedy mimořádné volby do sněmovny v zákonných lhůtách.

Je ale otázka, zda strany, které se v průzkumech veřejného mínění pohybují s preferencemi kolem pětiprocentní hranice, která je nezbytná pro to, aby se strana vůbec probojovala do poslanecké sněmovny, budou z této možnosti nadšené. Řekněme to otevřeně, kromě hnutí ANO, ODS a Pirátů, může mít se získáním 5% hlasů voličů  v nových volbách vlastně každá další parlamentní strana.

Hlavní aktéři české politiky by měli v příštích hodinách a dnech vystupovat s velmi uvážlivými vyjádřeními. A to hlavní, co by A. Babiš pro svou politickou záchranu měl udělat, je sdělení, že Agrofert bude případné ztráty státního rozpočtu v plné výši hradit.

V každém případě se však ukazuje, že A. Babiš prostě ve střetu zájmů je, na toto zjištění jsme snad ani nepotřebovali audit Evropské unie. A tento jeho střet zájmů  není prostě dobrá výchozí základna pro výkon funkce premiéra. To, že je dobrým premiérem a že si těžko dokážu představit na jeho místě například pány Bartoše, Fialu či  jak se ti další z pravicového politického komparzu vlastně  jmenují – prostě neumenšuje Babišův problém se střetem zájmů.

Čerstvě  zveřejněné vyjádření nejvyššího  státního zastupce,  že považuje ukončení trestního stíhání A.Babiše a dalších  osob v kauze Čapí hnízdo příslušným státním zástupcem  za protizákonné  a předčasné, považuji za účelové. Prostě načasování tohoto vyjádření právě v tuto chvíli je poněkud  podezřelé... Myslím, že silný tlak na A. Babiše z této strany ovšem rychle vyřeší prezident Zeman.Ten již před časem řekl jasně, že v případě potřeby  udělí A. Babišovi milost. 

Jiří Paroubek

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

11:34 Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

Ti, kteří ovládají náš svět, a tím i naše životy, spoléhají na krátkost a nedokonalost naší paměti. …