Martin Vlček: Index Nasdaq překonal svá lednová maxima

13.03.2018 8:46

„Index Nasdaq se dostal již nad svá maxima z letošního ledna. Index Russell 2000 tato maxima nyní atakuje. Nejznámější index S&P 500 překonal zatím pouze maxima z února. Užší index 30 titulů Dow Jones zatím obchoduje spíše opatrně a na přiblížení nedávným vrcholům zatím vyčkává. Index Nasdaq od začátku roku za necelé tři měsíce posílil již o bezmála 12 procent, ” říká Martin Vlček, hlavní makléř BH Securities.

Martin Vlček: Index Nasdaq překonal svá lednová maxima
Foto: pixabay.com
Popisek: Burza cenných papírů - ilustrační foto

V minulém týdnu akcie posilovaly poté, co došlo ke zlepšení vnímání vztahů Severní Korey s USA díky oznámením o plánu na schůzku prezidentů obou zemí, která by se měla konat do května.

Zároveň americký prezident podepsal dekret o uvalení cel na ocel a hliník dovezené do USA. Výjimku rovnou přiznal Kanadě a Mexiku, tedy členům obchodního seskupení NAFTA. Udělení výjimek dalším zemím prý může následovat.

„Světové akcie pokračují v posilování i tento týden, povzbuzeny pátečními velmi dobrými daty z amerického trhu práce, kde se daří vytvářet více pracovních míst, ale bez tlaku na růst mezd. Americká ekonomika se tak nachází v optimální kondici růstu s nízkou inflací. Do práce se postupně začínají vracet dlouhodobě nezaměstnaní, kteří ze statistik oficiální nezaměstnanosti již dávno vypadli, “ dodává Martin Vlček, hlavní makléř BH Securities.

ECB minulý čtvrtek neudělala změny ve výši úrokových sazeb ani ve výhledu na snižování objemu nákupů cenných papírů. Z oficiálních komentářů ale odstranila možnost, že by banka opět navýšila objem kvantitativního uvolňování. Trhy interpretují změnu jako větší důvěru banky v evropskou ekonomiku a ochotu pokračovat utahování nákupů aktiv a později ve zvedání úrokových sazeb. Japonská centrální banka reagovala na rozhodnutí ECB ponecháním sazeb a politiky beze změny a nedala najevo, jak a kdy by případně začala politiku utahovat. Trhy tento krok vidí pozitivně jako pokračování uvolněné měnové politiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla