Miroslav Pavel: Dotace jsou zlo

04.06.2019 18:51

Nechci rozšiřovat řady těch, kteří Andreje Babiše a Agrofert v záležitosti dotací hájí, či naopak zatracují. Rád bych řekl velmi jednoduše: Dotace jsou zlo.

Miroslav Pavel: Dotace jsou zlo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Deformují soutěž na trhu (někdo je dostane, někdo ne), nabízejí ideální prostor pro korupční jednání ať už v procesu přípravy jejich žádosti, nebo později při schvalování. A navíc – jak to teď právě zažíváme v přímém přenosu – mohou dobře posloužit jako nástroj politického nátlaku.

Především mám na mysli dotace z nadnárodních zdrojů, zejména z Evropské unie. Neměli bychom zapomínat, kde se prostředky na dotace berou. V případě EU jde jednoduše o peníze jednotlivých členských států, které je odesílají formou příspěvku do unijního rozpočtu. Tam se jich chopí zkušená byrokracie na evropské i národní úrovni. Kolik to asi stojí na mzdových a jiných nákladech? Něco samozřejmě zbyde, a o to se pak na národní úrovni tvrdě bojuje.

Rozumím, že na národní úrovni má stát mít možnost formou dotací něco podporovat. Třeba kulturu nebo energetické úspory. Ale podpora podnikatelských aktivit oklikou přes Evropskou unii je zhoubná. Zajímavé je, že v předvolební kampani s tím nikdo nepřišel. Tedy alespoň jsem si nevšiml.

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinamiPublikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Campbell: K věčnému míru

11:24 Jan Campbell: K věčnému míru

V mnoha zemích na světě, nehledě na harašení zbraněmi, tisknutí bezcenných dolarů a euro, dodávek zb…