Miroslav Pavel: Konec venezuelské revoluce podle plánu?

28.02.2019 20:10 | Zprávy

Frankfurter Allgemeine Zeitung patří mezi nejlepší německé denní noviny a nijak se neskrývá svojí pravicovou orientací. Současně ovšem disponuje pragmatickým pohledem na okolní svět. Proto je velmi zajímavý komentář, jehož autor Andreas Ross posuzuje poměrně chladnokrevně současnou situaci ve Venezuele.

Miroslav Pavel: Konec venezuelské revoluce podle plánu?
Foto: Archiv
Popisek: Venezuela

Už měsíc, píše Andreas Ross, zápasí Nicolás Maduro a Juan Guaidó o moc ve Venezuele. Nehledě na mocné podporovatele v zahraničí stoupá u Guaidó bezradnost. Skončila revoluce podle plánu?

Venezuelská opozice a zahraniční pomocníci v nouzi se nechtějí vzdát. Plánují nové rozběhy, aby se přece jenom podařilo dostat do vojskem uzavřené Venezuely zásilky pomoci. Ale nezávisle na tom, jak dopadne další kolo konfrontace na hranicích, pozorujeme přestávku v konfliktu mezi diktátorem Nicolasem Madurou a Juanem Guaidem, uznaným rozhodujícími státy za přechodného prezidenta.

Jeho „formální“ žádost na mezinárodní společenství, že „musíme držet otevřené všechny opce, abychom dosáhli osvobození naší vlasti,“ je výrazem jeho bezradnosti, pokud ne už zoufalství. Maduro mu jeho výzvu předhodí jako důkaz, že jeho odpůrci chtějí zemi včetně zásob ropy obětovat na „oltář severoamerických imperialistů.“

Tím končí měsíc, který probíhal při povstání proti diktatuře, upevněné dvaceti lety, neobvykle plánovitě a spořádaně. Ještě předtím, než se 23. ledna Guaidó před tisíci krajany prohlásil za přechodného prezidenta, zajistil si bývalý studentský vůdce podporu nejenom u Washingtonu, ale také u důležitých sousedních států.

Přes brutální represe mohl Guaidó konat shromáždění, dávat rozhovory a organizovat mezinárodní pomocnou akci, která vyprodukovala impozantní obrázky humanitární pomoci, vršící se na hranicích. Dokonce byl na programu velký koncert pod otevřeným nebem. Ale plán ztroskotal: Jen několik policistů Madurovi zběhlo, jen několik balíků pomoci se dostalo do země. Maduro má svoje jednotky pod kontrolou.

Americký ministr zahraničí Pompeo sice sepsal několik peprných tweetů. Nazval Madura „nemocným tyranem“ a oznámil „opatření“ proti těm, kteří se staví proti demokratickým změnám. Ale jen málo mluví pro to, že pro již začínající scénář existuje globálně dohodnutý postup. Není dokonce vůbec jisté, jestli se Guaidóvi po jeho vystoupení v Kolumbii vůbec podaří vrátit do Caracasu. Je po všem?, ptá se Andreas Ross.

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinamiPublikováno se souhlasem vydavatele.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Proč nemáme referendum?

Paní Válková, rád bych znal váš názor na to, proč si myslíte, že neprošel váš návrh na uzákonění referenda, když je zakotveno i v ústavě a taky by mě zajímalo, proč jste zákon nepřijali, když jste byly ve vládě vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Pár nápadů pro Síkelu

15:16 Zbyněk Fiala: Pár nápadů pro Síkelu

Partnerství je dobré, pokud se jím nemyslí drancování.