Oldřich Rambousek: Ekologismus nabírá na síle a vysává všem peněženky

12.09.2021 21:03 | Komentář

Ekologie je velmi ožehavé téma a hovoří se o ní neustále. Nejsem odpůrcem čistého životního prostředí, ale jsem toho názoru, že vše má mít své hranice a ekologie taktéž. Jsem toho názoru, že byznys s emisními povolenkami už došel někam, kde by vůbec neměl být a mění se v nástroj mocných ve smyslu odírání lidí doslova na dřeň.

Oldřich Rambousek: Ekologismus nabírá na síle a vysává všem peněženky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Elektrárna s chladícími věžemi

Ono totiž na základě prudkého růstu cen emisních povolenek bude zdražovat značně rychle všechno a nejvíce to bude odnášet koncový spotřebitel. Myslíte si, že taháním značných objemů peněz z kapes úplně obyčejných lidí dojde ke zlepšení stavu životního prostředí?? Pouze okrajově vážení, ale v zimě budeme mrznout.

Emisní povolenky jsou vlastně uhlíkovou daní, která se uvaluje na největší znečišťovatele životního prostředí. Nicméně majitelé podniků vyrábějících energie si s tímto moc hlavu lámat nemusí, neboť ať jsou emisní povolenky dražší, či levnější, tak jejich cena je promítnuta do cen pro koncového spotřebitele, který je nucen to zaplatit, a majitelé podniků jsou vysmátí, neb jsou opět na svých. Zde je něco špatně, nemyslíte?

Za těch skoro dvacet let fungování kšeftu s emisními povolenkami byli lidé na celém světě okradeni o biliony dolarů. Za ty peníze by musely být dávno elektrárny uhlíkově neutrální a dokonce pozlacené, ale nejsou. Jak je to možné? Kam jdou ty peníze? Kdo ví? Cesty peněz jsou nevyzpytatelné a někdy dosti tajemné. Běžný občan se pravdu nemá šanci dozvědět. Je to úplně stejný postup jako kdysi s azbestem, kdy muselo zemřít tisíce lidí, než pravda vylezla na povrch. Lhali politici, lhali lékaři, lhali majitelé fabrik na výrobu azbestu, a dokonce i komise uměle vytvořená pro kontrolu obchodu a použití azbestu. Trvalo to bezmála 80 let, než se chudák pravda dostala do povědomí společnosti. Do té doby se azbest v klidu vyráběl a používal a lidé umírali jak o závod na rakovinu. Samozřejmě páni podnikatelé byli za vodou, ale že by někdo odškodnil oběti jejich podnikání - to ne. Dle mého soudu jsou emisní povolenky obdobný švindl.

Oldřich Rambousek

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.