Petice: Zachraňme budovu bývalé věznice v Mladé Boleslavi

02.06.2022 18:02

Budova bývalé věznice má být zbourána a na jejím místě mají vyrůst byty.

Petice: Zachraňme budovu bývalé věznice v Mladé Boleslavi
Foto: pixabay.com
Popisek: Petice - ilustrační foto

Zachraňme budovu bývalé věznice! Možná jste již zaregistrovali informace, o kterých v posledních dnech informovala média. Budova bývalé věznice má být zbourána a na jejím místě mají vyrůst byty. Trochu naivně jsme čekali, že by se mohl zvednout odpor veřejnosti, ideálně našich představitelů na magistrátu. Nikoliv. Demolice již měla být povolena. Dojde tak k nepochopitelné devastaci této jedinečné soudní budovy, která by za 6 let oslavila již 100 let své existence.

Z tohoto unikátního a hodnotného komplexu zbude torzo, za jehož zády se postaví paneláky. Budova není památkově chráněná, přestože by si to nepochybně zasloužila. Jedná se o jednu z architektonicky nejhodnotnějších budov ve městě (a přiznejme si, že těch opravdu moc nemáme), která je zároveň z jedné půlky plně funkční a z druhé mimořádně zachovalá. Rovněž se nesmí zapomínat na její historii.

Je až s podivem, kolik ohlasu sklidil záměr demolice budovy hlavního nádraží, což je, odpusťte nám to, tuctová drážní budova. Škoda, že tolik energie není směřováno sem. Představitelé města tradičně nemají zájem o zachování jedinečných historických památek, dlouhodobě neusilují o získání budovy do svého vlastnictví a ani o památkovou ochranu. Hlavně že Kolibu jsme předraženě koupili, aniž by to bylo potřeba. Hlavně že nám věznice byla dobrá, když se zde dělaly populární prohlídky pro veřejnost, že Danieli Marku? Ale když je skutečně potřeba budově pomoci, tak nemáte zájem a ani se k tomu nepostavíte čelem.

Anketa

Je Stepan Bandera hrdina?

1%
97%
hlasovalo: 20840 lidí

S podivem navíc zůstává, že má být možné, aby na tomto místě vyrostly byty. Při pohledu do územního plánu MB lze jednoduše zjistit, že toto místo je vedeno jako občanská vybavenost. To může být třeba nemocnice, dopravní terminál, školka, dětské hřiště, zkrátka něco, co slouží občanům města. Pokud by toto území mělo sloužit k bydlení, pak by jako bydlení bylo v územním plánu označeno. To, že se v přízemí udělá obchod a lékárna, když nad tím bude deset pater bytů, opravdu stačit nebude, a stále tedy bude takový záměr v rozporu s platným územním plánem. Ale jsme v MB, tady stavební úřad asi schválí všechno.

V každém případě pevně věříme, že ještě není pozdě. Dokud budova stojí, tak má smysl bojovat a nic není ztracené. Apelujeme tedy na všechny aktivní občany, na všechny spolky a zodpovědné politiky, kterým na MB záleží. Pojďme s tím něco udělat! Pojďme dávat podněty k památkové ochraně budovy, pojďme přesvědčit město, že je budovu lepší koupit, než o ni přijít, pojďme ukázat, že si investor nemůže dělat, co chce, a takto evidentně porušovat platný územní plán. Nelze přece takové jednání umožnit, ať se to snaží tlačit sebevíc.

Nepropadejte, prosím, lacinému tlaku PR a zástupným odůvodněním. Pojďme jednou udělat něco správně. Prosím. Prosíme všechny naše představitele, aby to jako Mladoboleslaváci neignorovali. Pokuste se s tím, prosím, něco udělat. Pokud se tuto budovu podaří zachránit, pak rádi podpoříme ve volbách toho, kdo se o to postará. Klidně celou tuto stránku zrušíme a už o nás nikdy neuslyšíte. Jen, prosím, postavte se jednou za správnou věc a nevolte jen to snadné řešení.

Děkujeme všem.

Petici můžete podepsat ZDE

Reakce společnosti Swietelsky Real Estate:

V textu ve čtvrtém odstavci se mylně uvádí, že navrhovaný projekt je v rozporu s platným územním plánem. Skutečnost je ale přesně opačná. Navrhovaná podoba projektu je dle závazného stanoviska oddělení územního plánování, odboru stavebního a rozvoje města Magistrátu města Mladá Boleslav ze dne 10. 9. 2021 přípustná a v souladu s platným územním plánem.

Zároveň bychom chtěli podotknout, že jsme si vědomi s jak citlivou lokalitou pracujeme a o jak významný zásah do podoby města se jedná. Uvědomujeme si, že i přes negativní emoce, které chátrající a nevyužívaná budova obecně vzbuzuje, může být tento objekt jistým symbolem dané lokality. I proto se pokusů o její zachování v minulosti uskutečnilo už několik. A to ze strany soukromých firem i státních institucí. Budova je ovšem už řadu let v havarijním stavu. Bylo by potřeba vynaložit obrovské náklady, aby mohla být budova ve stávající podobě zachována a využita k nějaké formě komerčního využití, které by mohlo pokrýt náklady na její rekonstrukci, údržbu a provoz. Věříme, že pro celé město bude ve výsledku mnohem přínosnější, když zde vznikne příjemný rezidenční komplex, který pozvedne celou lokalitu a řadě místních obyvatel pomůže vyřešit otázku jejich bydlení.

Navíc se nebude se jednat čistě o rezidenční výstavbu, ale také o rekonstrukci sportovního areálu přilehlé školy a počítá se také se vznikem obchodních jednotek, které zde obohatí nabídku občanské vybavenosti a služeb pro každodenní potřebu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …