Petr Duchoslav: Sjednocení DPH na 20% může být pro lidi likvidační

04.12.2011 21:20

Ministr financí Kalousek začíná být ve svém živlu. V případě hlubší krize eurozóny či dokonce jejího rozpadu, a tedy krachu Eura, by se opět zvyšovala DPH, tentokrát již na 20%.

Petr Duchoslav: Sjednocení DPH na 20% může být pro lidi likvidační
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Ministerstvo financí počítá se třemi scénáři, přičemž ten optimistický, který by kalkuloval s růstem HDP o 1%, se zdá být při ekonomické a fiskální politice vlády takřka nemožný. Katastrofický scénář, kde by byl záporný růst HDP až - 5%, se jeví více pravděpodobnější. Pro pravicovou vládu P. Nečase a zvláště Kalouska samotného to znamená další vhodnou záminku ke zvýšení DPH, protože se řídí heslem ,,čím hůře pro lidi, tím lépe".

Pronikavé zvýšení DPH je pro naši vládu jediným prostředkem, jak získat chybějící miliardy ve státním rozpočtu. Její ideologická, nikoliv pragmatická politika vůbec nepočítá se zvýšením přímých a korporátních daní, jak je to běžné v západním světě. Je jí úplně jedno, že nadnárodní korporace vyvádí (optimalizují) své obrovské zisky do zahraničí a Česko z nich nevidí ani korunu. Jedná se asi o 200 mld. korun ročně. Nezabývají se jedním z nejpalčivějších témat současnosti korupcí a zprůhledněním veřejných zakázek, jimiž ročně proteče asi 600 mld. korun. Místo rozumných opatření pouze zvyšuje DPH.

Pokud se nakonec sjednotí na 20%, což je velmi pravděpodobná varianta, bude to pro běžnou rodinu znamenat nárůst finančních výdajů asi o 300 nebo 400 korun měsíčně. Spolu s dalšími náklady, které sebou nesou škrtformy naší vlády, dojde zákonitě ke snížení životní úrovně devíti z deseti rodin. Lidé nebudou včas moci splácet své minulé pohledávky a spadnou postupně do dluhové pasti, čehož budou hojně využívat exekutoři. Toto další zvýšení DPH tak opět utlumí ekonomiku, která díky opatřením Nečasovy vlády dlouhodobě ztratila svou dynamiku, a to na hodně dlouho. Zvýšení DPH na 20% navrhují členové NERVu, poradního ekonomického orgánu vlády, kde zasedají pouze pravicoví ekonomové. Jako protiváha z levice zde není nikdo, na to nemá vláda odvahu.

Takový nárůst nepřímých daní bude znamenat pro nejchudší vrstvy společnosti téměř jistě existenční starosti, protože již nyní stěží dokážou pokrýt běžné výdaje, protože žijí od výplaty k výplatě, a mnohdy již nejsou solventní. Asociálnost takového kroku je tedy zřejmá a bude mít tvrdý dopad ne drtivou část společnosti. Navíc jde o precedentní zvýšení, takže v případě hlubšího propadu ekonomiky, který vlivem těchto opatření zcela určitě nastane, dojde v příštím a následujícím roce k dalšímu zvýšení, čímž se můžeme dostat na úroveň Dánska, jež má DPH stanovenou na 25%, ale má na rozdíl od nás řadu velkorysých výjimek.

Pro Věci veřejné, které ústy V. Bárty asi před dvěma měsíci v pořadu Události, komentáře tlumočily názor, že strana v žádném případě nepřipustí další zvýšení DPH, to znamená pomyslný hřebíček do politické rakve, neboť jako vždy nedodržely svůj závazek. Vyklidily pole před ODS a TOP 09, které ve skutečnosti vládnou, a VV je tiše v jejich asociálních krocích podporují místo toho, aby jako ,,středová" strana vyvažovala extrémy, jak kdysi prohlašoval V. Bárta.

Jisté je pouze to, že takto navýšená DPH se již těžko bude dát snížit, protože by z rozpočtu vypadly další desítky miliard. Musí se tedy hledat jiná řešení, jak napravit dlouhodobě chybná rozhodnutí Nečasovy vlády. Rok 2012 bude přelomový, bohužel v tom špatném slova smyslu. Začnou platit všechny hlavní asociální reformy, které trojkoalice protlačila parlamentem. Zvýšení DPH ještě více zasáhne rozpočty domácností, protože zdraží prakticky vše. Kalousek má tak jistojistě ,,předplacen" další titul nejlepší ministr financí Evropy, což bohužel běžní občané velmi silně pocítí na svých peněženkách.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …