Petr Dufek: Česká ekonomika dále zpomaluje

29.06.2018 15:46

Česká ekonomika si podle zpřesněných údajů statistického úřadu vedla v prvním čtvrtletí o něco málo hůře, než se původně předpokládalo. Její meziroční tempo pokleslo z předchozích pěti procent na 4,2 %.

Petr Dufek: Česká ekonomika dále zpomaluje
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Oproti předchozímu čtvrtletí si tentokrát připsala 0,5 %. České hospodářství tedy zpomaluje o trochu rychleji, než to původně vypadalo. Domácí poptávka sice svižně roste – ať už jde o spotřebu domácností (+4,3 % meziročně) a vlády (3,5 %) nebo investice (9,4 %) – nicméně táhne s sebou nahoru i dovozy. Výsledek zahraničního obchodu se tak zhoršuje a vlastně stojí za aktuálním zpomalováním tempa růstu HDP. 

Nová várka dat přináší i další podrobnosti, které doposud o HDP za první kvartál zveřejněny nebyly. Jde především o ziskovost nefinančních podniků, která se tentokrát snížila na 47 %. Podíl hrubého zisku na přidané hodnotě je nyní nejnižší od roku 1999 (mj. v důsledku rostoucích mzdových nákladů), na druhou stranu však zůstává výrazně nadprůměrný ve srovnání se západoevropskými zeměmi. Současně i míra investic podniků v ČR zůstává setrvale na vysoké úrovni a navíc v čase opět narůstá. Nejde přitom jen o důsledek rostoucí poptávky po tuzemské produkci, ale i o fakt, že firmy jsou nuceny nahrazovat chybějící zaměstnance novými technologiemi. 

Ve veřejném sektoru je vidět, že oživení investiční aktivity nebylo jen přechodným (loňským) jevem, ale že pokračuje i v letošním roce. Výrazně pomaleji, ale stále jde alespoň o růst. Problémem k rychlejšímu růstu investic v tomto sektoru zůstává i nadále nedostatek, respektive nepřipravenost projektů. Vzhledem k dalšímu očekávánému zpomalování růstu české ekonomiky by veřejné investice mohly zafungovat jako pozitivní impuls, který by tento útlum zpomalil. Tedy pokud by existovala silná vůle a dostatečná síla k akci. 

A na závěr ještě v rychlosti pohled na sektor domácností. Asi nikoho nepřekvapí rychlý růst disponibilního důchodu domácností (+6,5 %), který je výsledkem svižného tempa mezd a soustavného poklesu nezaměstnanosti, respektive rekordní zaměstnanosti. Naproti tomu po čase opět poklesla míra úspor, což neznamená nic jiného, než se spotřebitelé dívají s optimismem do budoucna a méně myslí na zadní kolečka. Možná ovšem i zafungovaly vysoké ceny bydlení, které z příjmů ukrajují větší díl a ponechávají menší prostor na úvahy o budoucnosti. 

Celkově se dá říct, že ekonomika cyklicky zpomaluje s tím, jak vyčerpává své současné disponibilní kapacity. Jde sice o rychlejší útlum, nicméně stále je to návrat k dlouhodoběji udržitelným úrovním, a proto netřeba z čísel dělat nějaké radikální negativní závěry. Pohled ČNB na vývoj ekonomiky dnes zveřejněné údaje nijak nezmění.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…