Petr Hampl: Svobodná covidová diskuse?

25.09.2021 19:40 | Komentář

Na poslanci Volném je dobře vidět, jak je současná mocenská a mediální elita zmatená.

Petr Hampl: Svobodná covidová diskuse?
Foto: Archiv PH
Popisek: Petr Hampl

Na jedné straně se ho snaží zadupat do země (viz likvidace na Facebooku), na druhé straně mu poskytují maximální mediální prostor – aby odebral hlasy SPD. Třeba poslední rozhovor na Novinkách. Mezi obvyklými pitomostmi řekl jednu věc, která by snad rezonovat mohla – že kolem covidu neprobíhá otevřená diskuze. Jenže ona ta diskuze probíhá! Otevřená, férová a konstruktivní.

Problém je v tom, že je to jiná diskuze, než jakou by si pan poslanec představoval. Diskuze podle jeho představ by nejspíš vypadala tak, že v obrovské aréně proti sobě nastoupí dva vědci v přiléhavých trikotech. Publikum bude rozpohybováno koncertem rockové kapely. Atmosféru doplní spoře oděné dívky a ohňové efekty. Vědci se budou často urážkami, dav bude bouřit a po každém dobrém zásahu bude následovat salva potlesku. Něco jako prezidentská debata nebo kotel Michaely Jílkové – ale dotaženo do důsledků.

Debata, která mezitím probíhá, vypadá jinak. Třeba tak, že někdo napíše článek do vědeckého časopisu. Ten článek je předběžně zveřejněn na webu, ale zároveň ho několik lidí podrobně čte a všimnou si, že výpočty obsahují chybu. Požádají tedy autora, aby chyby opravil nebo lépe vysvětlil, jak je to myšleno. Autor není schopen reagovat a článek je webu vymazán.

Jindy se stane, že lékaři z nějaké nemocnice pozorují určité případy, vyvodí z nich závěr, a ten sepíšou do články, který projde nezávislou kontrolou a je publikován ve vědeckém časopis. Nějací jiní lékaři z jiné nemocnice ale zjistí něco jiného, co ten závěr vyvrátí (a opět je z toho článek).

Taková debata probíhá velmi intenzivně. Proto také mnozí vědci změnili v různých aspektech názory. Některé domněnky byly vyvráceny, jiné poopraveny, jiné potvrzeny. Debatu je možné sledovat na internetu. Jediný problém je v tom, že je to poměrně namáhavé.

V tom má covid obrovskou výhodu proti jiným tématům. Vezměme třeba feministická témata. Když před časem (už to bude skoro 10 let) výzkumný tým profesora Matějů zjistil, že na základních školách jsou kluci znevýhodňováni proti holkám, pražský Sociologický časopis to odmítl publikovat. Nikoliv proto, že by článek obsahoval početní chyby, ale protože jim to připadalo amorální. Nebo zkuste třeba zkoumat rozdíly v IQ mezi etnickými skupinami. A to nemluvím třeba o dopadech migrace islámu.

To je důvodem, proč se covid – na rozdíl třeba od migrace nebo nesnesitelných sociálních nerovností – daří řešit. Že se covid daří řešit, to znamená, že virus zabíjí stále méně lidí a opatření jsou stále méně obtěžující.

(zdroj: petrhampl.com)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…