Petr Hampl: Vlastizrádná dobročinnost

26.10.2021 18:08 | Glosa

Denní glosa Petra Hampla

Petr Hampl: Vlastizrádná dobročinnost
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Petr Hampl

O tom, kolik od nás korporace vyvážejí peněz, a že jsme nejspíš nejvykořisťovanější zemí světa (onen Pikettyho „krmelec“) se mluví dost. Ale jsou i jiné okrádací cesty. Třeba, když oligarcha vezme 100 milionů vydřených z českých lidí a daruje je univerzitě v Oxfordu. Kdyby je dal třeba na to, aby se české děti pořádně naučily matematiku a fyziku, co všechno by se za to dalo pořídit! Kolik kroužků! Jaké metodiky! Místo toho budou peníze vynaloženy na vzdělávání britských a amerických vysokých manažerů a politiků. Není na světě snad nikdo, kdo by ty peníze potřeboval méně. To už rovnou mohl zafinancovat Gatesovi další jachtu a říkat tomu dobročinnost.

Takže ano, potřebujeme poctivé a kreativní podnikatele, kterým leží tahle země a tenhle národ na srdci. Ale rozhodně nepotřebujeme lidi, co zbohatli na kšeftování s politiky a zisky pak vyvážejí ven. Nepotřebujeme tady různé Luďky Sekery. Že se tenhle typ bezskrupulózního žraloka vytahuje „morální filosofií“, to už není jen cynismus. To je nějaká vyšší forma. Tak jen doufám, že si brzy všimnou, že se jedná o bílého muže, a dají mu co proto. Jenže jak známe lidi typu Bakaly a Sekery, začnou se cítit černochy.

To až někde uvidíte oslavný článek o tom, jak máme být hrdí na svého krajana, abyste věděli, která bije.

(zdroj: petrhampl.com)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…