Radim Valenčík: Nebude chybět Merkelová, ale vize

01.11.2018 9:56

Kdysi jsem četl knížku o dvou černoškých kmenech, jeden moderní, druhý zaostalý: Když se bílí ptali příslušníhů zaostalého kmene, jak hodnotí svého náčelníka, vyjádřili se velmi negativně. A to nemáte proceduru, jak ho nahradit? – ptali se bílí. Máme – odpovídali příslušníci kmene –, když na to přijde, můžeme ho i sníst. Tak proč to neuděláte? – vyzvídali bílí dál. Protože se u nás traduje, že když je náčelník špatný, tak ten, co po něm přijde je ještě horší.

Radim Valenčík: Nebude chybět Merkelová, ale vize
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radim Valenčík

Problém Německa není v tom, že mu bude chybět Merkel. Problém Německa je, že mu chybí vize. Bez té nemůže být lídrem EU. Bez ní může napáchat hodně škod, ještě větších, než napáchala a možná ještě napáchá během svého politického umírání Merkel.

Teď se budou zájemci o nástupnictví mezi sebou předhánět v servilitě vůči globální moci, kterou v EU Merkel zastupuje. V logice věci budou svoji ideovou prázdnotu a z ní vyplývající slabost demonstrovat silnými slovy "ty-ty-ty", nebo dokonce "bu-bu-bu" na neposlušné členy EU. Budou rychle pohasínat jako nedávno ambiciozní Martin Schulz z SPD.

V této situaci se nabízí velký prostor pro postupnou emancipaci zemí středounijního prostoru. Historicky opodstatněná politika obrany, resp. emancipace může částečně vizi nahradit. Ale jen částečně a z hlediska historického vývoje krátkodobě.

Skutečná emancipace musí být založena na důsledném chápání její všetrannosti, na jejím spojení se sounáležitostí (aby zemi neohrožovalo rozevírání nůžek mezi bohatými a chudými, ale naopak, aby čerpala z možnosti vnitřní vertikální mobility) a na jejím spojení s ekonomickou efektivností (aby se rozvoj schopností lidí stával zdrojem zvyšování inovačního potenciálu společnosti, dynamizoval ekonomický růst a směřoval jej ve prospěch člověka).

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinamiPublikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…