Rudolf Mládek: „Fond dopravy loni proinvestoval 95,6 miliardy korun,“ hlásí ČT

29.06.2020 16:30

„A to něco postavili nebo to všechno prožrali?“ ptal se soused. Jeho otázka je totiž více než logická. Informace o tom, co se proutrácelo nic občanům neříká. Nevypovídá nic o nových kilometrech dálnic (mizérie trvá), nevypovídá nic o nových vysokorychlostních železničních tratí (stále žádné nejsou), nevypovídá to vůbec o ničem.

Rudolf Mládek: „Fond dopravy loni proinvestoval 95,6 miliardy korun,“ hlásí ČT
Foto: Archiv Rudolfa Mládka
Popisek: Rudolf Mládek

Nevíme (resp. se nám nesděluje), jak rychle se staví u sousedů (stačí za vzor blízké Polsko, ale i vzdálenější Španělsko), nesděluje se nám, jakých kvalit bylo při výstavbě dosaženo a jakého bylo dosaženo cenového srovnání s výstavbou v Evropské unii, když už máme tu téměř nejlevnější pracovní sílu a na dálnicích se střídaly pracovní agentury jako na běžícím pásu a dovážely „prácechtivé“ zahraniční dělníky.

Informace z České televize je o ničem (viz zde), ostatně tento mediální kolos informuje o výstavbě dopravních sítích velmi podivně. To se opravdu nikdo z reportérů ČT nediví, že právě otevřené opravené části dálnice D1 se opět uzavírají a pracuje se v jejich středním pásu? To se tyto práce nemohly udělat najednou? To snad ani ten socialismus to tahle špatně nedělal.

A že socialistická veřejná výstavba za roky 1959 až 1989, tedy za třicet vlády soudruhů proti třiceti letem vlády nesoudruhů neklopýtá, to si dokazovat nemusíme, protože do deseti umí počítat i žák základní školy. Dokonce ani ten soukromý sektor ve výstavbě bytů se na více jak třetinu bytů nezmohl, protože je to státní úředník, který mu trvale hází klacky pod nohy a byty do osobního vlastnictví se pro mladé lidi se staly přáním z říše sci-fi.

A důvod je stále stejný. Státní úředník staví, státní úředník rozhoduje a tato osoba je za jakékoliv pochybení, špatnou práci, lajdáctví či pomalost nepostižitelná, neodvolatelná a podle vyjádření řady ministrů nesoudruhů dokonce nepostradatelná. Ze státních úředníků máme jakýsi nový ústřední supervýbor KSČ a všichni můžeme jenom zírat. „Samet by omyl ,“ píše komentátor Fendrych (viz zde), a i když by se dalo s tímto názorem polemizovat, v jedné věci mu můžeme dát na sto procent za pravdu: Nesoudruzi se ve veřejné výstavbě za socialismem potácejí jako kdybychom byli africkou kolonií dvě stě let zpátky. Kdo tomuhle vývoji cinkal? A proč se najednou všude tak mlčí?

Rudolf Mládek

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

18:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

Čtenářský zážitek Petra Žantovského z pamětí Woodyho Allena.