Rudolf Mládek: Tři sta bdělých právníků, to je opravdu nářez

16.04.2020 15:39

Až tolik se jich podepsalo pod výzvu strachu, že by se současný ombudsman JUDr. Křeček mohl snížit k tomu, že by se doručeným podnětem občana jako veřejný ochránce nezabýval, nebo, že by byl nějaký podnět občana bez dalšího odložen.

Rudolf Mládek: Tři sta bdělých právníků, to je opravdu nářez
Foto: Archiv Rudolfa Mládka
Popisek: Rudolf Mládek

Až tolik se jich podepsalo pod výzvu strachu, že by se současný ombudsman JUDr. Křeček mohl snížit k tomu, že by se doručeným podnětem občana jako veřejný ochránce nezabýval, nebo, že by byl nějaký podnět občana bez dalšího odložen. (viz) Ochrana občanů leží 300 právníkům na srdci, a to je jistě chvályhodné.

Škoda jen, že nebyli stejně tak hodni pochval, když „úřadovala“ předchůdkyně Šabatová. Zaznamenali jsme vskutku nechutnou provokaci na realitní kancelář pomoci romské figurantky, ale žádný protest 300 právníků.

Zaznamenali jsme nekonečný soud s ředitelkou školy, která údajně diskriminovala žačku se šátkem, ačkoliv dívenka žačkou školy nikdy nebyla. Opět žádný protest 300 právníků jsme ani nezahlédli. K potupnému rozsudku Nejvyššího soudu k této kauze, který vstoupí do dějin práva jako ostudný, jsme konstatovali, že bude zajímavé, až si česká soudkyně muslimského vyznání nasadí burku a půjde v souladu s názorem Nejvyššího soudu vyhlásit rozsudek.

Když Ministerstvo pro místní rozvoj zcela zjevně (pravděpodobně i provokativně a záměrně) prostřednictvím vlády zaútočilo na princip Ústavy a Listiny základních práv a svobod svým návrhem dne 9. dubna 2020 na omezení práv vlastníků nemovitostí (bytů) bez náhrady, kde byla petice 300 právníků proti této nehoráznosti proti které se principiálně už ohrazuje už i Rada Evropy?

Je dobré, aby právníci hájili také správnost věcí veřejných, ale je dost směšné, když se tak děje účelově, s politickým kontextem a možná se zlým záměrem. Nemusíme si asi připomínat, jak reagovala Česká advokátní komora v březnu 1939 po německé okupaci vedena horlivým proříšským vlastenectvím.  A tak snad pro pamětníky uvedeme, že v projevu pražského advokáta Františka Březiny na členské schůzi Jednoty advokátů česko-slovenských zaznělo: „Denní tisk nepřestává připomínati, že zejména ve stavu advokátním a lékařském jest neúměrný počet židů a že tento křiklavý nepoměr musí býti vyrovnán.“ (viz) Z více jak šesti set židovských advokátů jich na konci války zbylo pouhých dvacet jedna.

Zbývá už je parafrázovat výrok na (nás) české právníky, že si vše kazí tím, že se nezajímají o politiku, pravidla jsou jim šumafuk, často v záplavě zákonů a novelizací už ani nevědí, podle jakých pravidel se hraje a hlavně hledí na to, jak by se dalo kde co obejít (viz).

Nejde o to snížit význam iniciativy 300 právníků, která se bojí předem (!), co tým doktorka Křečka bude vykonávat. Uvítali bychom ale podstatně více diskuzi o tom, co tato vláda činí právě teď (!) a zda omezování našich svobod je přiměřené, proporcionální a nikoliv v příkrém rozporu s demokracií. Je to totiž o mnoho více podstatné než to, co snad někdy v budoucnu bude řešit úřad ombudsmana. Ale třeba nás 300 aktivních právníků překvapí. Znovu a tentokráte snad lépe.

Rudolf Mládek

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …