Vaše Věc: ANO a ODS chtějí brannou výchovu

07.03.2017 16:34

Hnutí ANO a ODS chtějí do škol vrátit brannou výchovu. Tyto dvě politické strany tak ukazují nejen společný kladný vztah k vyhazování peněz na vojenské účely, ale hlavně tím demonstrují, že po volbách by mohly spolupracovat.

Vaše Věc: ANO a ODS chtějí brannou výchovu
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: pistolnice

Volební strany nyní pilují volební programy pro volby do poslanecké sněmovny a zdá se, že tyto programy budou nikoli výjimečně zaměřeny na „obranu státu.“ Nejpravděpodobnější vítěz podzimních voleb do poslanecké sněmovny hnutí ANO i ODS mají v plánu vrátit na střední školy povinnou výuku branných znalostí a dovedností.

„Určitě budeme mít v programu obnovení branné výchovy. Vnímáme to jako urgentní potřebu, která je mnohem důležitější než třeba povinná maturita z matematiky pro kadeřnice,“ uvedl Stropnický. „Základ základů by měl být na devítiletce, detailnější příprava pak na středních školách i ve smyslu poskytování první pomoci, ochrany sebe sama, branných dovedností. Vyvrcholením by mělo být několik dnů cvičných střeleb,“ nastínil Stropnický sovu představu o branné výchově ve škole.

Podobný pohled na věc má i poslankyně Černochová z ODS: „Do osnov se musí vrátit branná výchova, zavedla bych také branné kempy pro střední školy. Funguje to tak i v jiných zemích.“

Obnovení branné výchovy má zřejmě jediný cíl, a to přesvědčit mladou generaci, která je ve své většině proti vysokým vojenským výdajům, účasti ČR ve všemožných bojových misích daleko ve světě, tu generaci, kterou neovládá strach z migrace a“blížící se“ světové války, že armáda je dobrá a prudký růst vojenských výdajů České republiky je potřeba: samozřejmě vrcholem tohoto snažení by byly cvičné střelby…

Že škola formuje žáky tak, jak se to hodí vládnoucí moci, je starý známý a nezměnitelný fakt. Zavedení branné povinnosti, aby se pomocí toho vychovávala generace mladých militaristů, je však skutečně ohavnost nejvyššího charakteru. Možná kadeřnice, pokud studuje maturitní obor, nepotřebuje maturitu z matematiky, ale potřebuje umět vystřelit ze samopalu a poznat hodnost příslušníka české armády podle znaků na jeho uniformě? Potřebuje umět střílet budoucí programátor a potřebuje poznat hodnost příslušníka české armády z jeho uniformy? Jistě ne – a kadeřnici, stejně jako programátorovi, se hodí spíše umět dobře číst, používat matematiku v praxi nebo mít místo lítání v plynové masce navíc hodinu cizího jazyka.

Bezhlavé zvyšování vojenských výdajů

ODS se pak s hnutím ANO shoduje i v názorech na migraci, obě strany chtějí snižovat daně a firmám zase odvody na zdravotní i sociální pojištění atd. atd. Tím, co by je však po volbách, když ANO nezíská dostatek hlasů, aby mohlo vytvořit menšinovou vládu, mohlo před veřejností spojit v koalici, jsou právě vojenské výdaje. (Svou chuť zbrojit o sto šest ukázali také lidovci.)

ČSSD by měla na tyto pokusy o militarizaci české veřejnosti (projevuje se i v opravdu nepřeberném množství průzkumů veřejného mínění týkajících se obrany) reagovat a ukázat, že zde existují i jiné názory než ten, podle kterého je nejlepší sypat do armády stále větší a větší objemy peněz, aby byli naši američtí spojenci spokojeni. Zatím však bohužel zvyšování armádních výdajů pouze přikyvuje a společně s dalšími politickými stranami se snaží tyto výdaje legitimizovat pomocí strašení českých občanů.

Proti bezhlavému zvyšování vojenských výdajů se nedávno vyslovil jak předseda Evropské komise J.-C. Juncker, tak například německý ministr zahraničí a jeden z nejvýraznějších leadrů německé sociální demokracie S. Gabriel. Oba tito muži hovořili o tom, že mohutné zvyšování vojenských výdajů zkrátka není tou nejlepší cestou. Juncker hovořil o tom, že účinnější než zvyšování vojenských výdajů je investování do rozvojové a hospodářské pomoci a na domácích polích do zdravotnictví, školství atd. Podobně se vyjádřil také S. Gabriel, který velmi přímo naznačil, že Německo se nebude snažit dosáhnout 2 % výdajů na obranu a že takový požadavek ze strany NATO je spíše jakýmsi ukázáním směru, než nařízením, které je nutno plně respektovat.

Znovu je třeba uvést, že Spojené státy letos na obranu vydají přes 650 miliard dolarů, ostatní státy NATO dají dalších cca 200 miliard dolarů. Vojenský rozpočet Číny se bude pohybovat kolem 150 miliard dolarů a Rusko si vystačí s 50 – 60 miliardami dolarů. Z Ruska ani Číny tedy státům NATO vojenské nebezpečí jistě nehrozí a strašení těmito nebezpečími je možné jen potud, pokud si lidé nebudou plně uvědomovat, jak rozdílné síly Rusko a Čína na jedné straně proti státům NATO na druhé straně jsou. Zbrojařské lobby svými tlaky na neustálé zvyšování vojenských výdajů vyvolávají v lidech pocit, jakoby stát NATO byly v ohrožení – ale tak to prostě není.

Sociální demokracie by se proti vojenskému šílení měla ve svém programu pro volby do poslanecké sněmovny velmi silně vymezit a měla by lidi jasně seznámit s tím, že růst vojenských výdajů jednak znamená méně peněz například ve zdravotnictví a školství, ale také znamená otevírání cesty pro umístění americké vojenské základny či radaru na našem území. Slova amerického viceprezidenta M. Pence z předvolební kampaně o tom, že by chtěl v ČR umístit protiraketový štít, jsou nyní tak nějak pozapomenuta. Měla by však být velmi rychle vzpomenuta a ve veřejnosti velmi silně komunikována, protože současný vývoj pro umístění radaru prostě velmi jasně umetá cestu, a to bez toho, aby k tomu veřejnost matená „ruským nebezpečím!“ mohla vůbec něco namítat…

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Perly senátorky Kovářové

9:44 Zdeněk Jemelík: Perly senátorky Kovářové

Z fotografie na stránkách Parlamentních listů se na mne usmívá veselá stařenka. Je to senátorka Dani…