Zbyněk Fiala: Několik vět k 17. listopadu

11.11.2011 22:10

Po internetu koluje prohlášení, které vzniklo ve Spojenectví práce a solidarity (SPAS) a má vyjádřit pocity ve dnech, kdy si připomínáme zmařené naděje sametové revoluce. Text, jehož název se vrací k dobové atmosféře před pádem komunistické vlády, jsme mírně editovali, aby vynikl smysl.

Zbyněk Fiala: Několik vět k 17. listopadu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus

PROČ JSOU NUTNÉ NOVÉ VOLBY

SNĚMOVNA PARLAMENTU NENÍ TO, CO JSME VOLILI

  • Strany koalice se chovají jako zástupci úzké vrstvy nejbohatších a nadnárodního kapitálu a v zájmu jejich zisku škodí ostatním.
  • Při službě těm, kdo je platí, dělají navíc chyby a zvyšují tak škodu podvedeným voličům.
  • Takzvané reformní zákony je třeba zastavit co nejdříve, aby škody nenarůstaly.
  • Pouhá změna vlády při zachování složení parlamentu nepomůže, se zmoudřením strany VV, která nejvíce zklamala, se nedá počítat.
  • Tato sněmovna svěřila boj proti korupci vládě, která je sama produktem korupce nejvyššího druhu a z nemravnosti žije.
  • Sněmovna prosazuje zákony, které jsou namířeny proti většině obyvatel, a nedbá při tom ani ducha Ústavy ČR, která má občany chránit.

ČTYŘI OBLASTI Z MNOHA, KDE SNĚMOVNA JEDNÁ PROTI OBYVATELSTVU

  • Důchodový zákon poškozuje každého, kromě nejbohatších. I lidé se středními a nižšími příjmy, kteří nebudou „spořit", protože by si tím uškodili, stejně na novou úpravu doplatí menšími důchody a placením vyšší daně za potraviny a všechno, co potřebují k životu. Tak se mají chudí skládat na ještě vyšší penze pro bohaté.
  • S přiměřenými daněmi z vysokých příjmů, které ve Finsku umožňují vyrovnaný rozpočet, se u nás nepočítá. Naopak se chystá další snížení daňového zatížení bohatých. Proto dále porostou roční náklady na úroky ze státního dluhu, který teď je 7000 Kč na občana, i dítě.
  • Veřejné systémy, důchodové a sociální pojištění a zdravotní pojištění, jsou ohrožovány privatizačními útoky, které snižují rozsah péče, zvyšují náklady a likvidují jistoty sociálního zajištění.
  • Pokračuje rozkrádání veřejného zdravotnictví a omezování bezplatné péče, která je garantována Ústavou ČR. Chyby, které měly být dávno napraveny (s léky, úhradami), jsou naopak konzervovány.

JAK CHCEME DOSÁHNOUT ZMĚNY K LEPŠÍMU

NOVÝ VOLEBNÍ ZÁKON

  • Drasticky omezit náklady na kampaně a zakázat sponzorování politických stran s výjimkou malých osobních darů, abychom snížili přímý vliv těch, kdo se považují za majitele politických stran.
  • Posílit poměrný volební systém pro volby do Poslanecké sněmovny tím, že zrušíme limit pro vstup do Sněmovny a pro druhé skrutinium stanovíme za jediný volební obvod celé území České republiky.
  • Umožnit referendum, které by nabídlo nenásilnou nápravu podvodu na voličích, jakého jsme svědky nyní, a dalo podnět k vypsání nových voleb.

PŘÍMÁ DEMOKRACIE

  • Vytvořit pravidla pro účast občanů na rozhodování o významných společenských otázkách, ať přímo, bez zprostředkovávání zastupiteli, nebo spolu s nimi.
(To může přispět k potlačení korupce, protože zaplatit jednotlivým voličům je obtížnější, než koupit si vedení strany.)
  • Do voleb mohou i občanská hnutí přímo spjatá s potřebami obyvatelstva.
Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…