Zdeněk Lanz: Tříkrálová sbírka – zvoňte u Hermana!

10.01.2018 9:24

Tříkrálová sbírka je akce organizovaná Charitou Česká republika a v ní sdruženými lokálními charitami. Akce navazuje na tradici koledování na Tři krále (tj. 6. ledna) a má charakter celonárodní sbírky, jejímž hlavním účelem je především pomoc nemocným, handicapovaným, seniorům, matkám s dětmi v tísni a dalším sociálně potřebným skupinám lidí a to zejména v regionech, kde sbírka probíhá. Nejméně desetina výnosu sbírky je každoročně určena také na humanitární pomoc do zahraničí.

Zdeněk Lanz: Tříkrálová sbírka – zvoňte u Hermana!
Foto: pixabay.com
Popisek: Tříkrálová sbírka - ilustrační foto

Dary od obyvatel vybírají koledníci organizovaní do skupinek ve dnech 1.-14. ledna, přičemž jejich obvyklé uspořádání představují tři koledníci v dětském věku coby tři králové a jejich dospělý doprovod vybavený od pořádající charity průkazem koledníka. Skupina je vybavena zapečetěnou kasičkou s logem Charity.

Do sbírky lze přispět i přímo na účet charity a dárcovskými SMSkami, u příležitosti sbírky se pořádají též různé charitativní koncerty a další akce.

Tříkrálová sbírka je největší dobrovolnickou akcí v České republice. Koled se účastnívá kolem 40 tisíc dobrovolníků, přičemž v roce 2009 se jí zúčastnilo téměř 50 tisíc dobrovolníků.

V loňském roce se vybraly více než 104 miliony korun.

Tolik z Wikipedie.

Bylo by zajímavé zjistit, zda koledníci zazvonili také u dveří exministra kultury Daniela Hermana. Ten určitě ví, kde je uloženo cca 450 milionů korun ze státního rozpočtu na odkup vepřína v Letech, který bude zbourán a dalších cca 120 milionů na sanaci areálu a jeho další úpravy včetně vybudování pietního místa na místě bývalého cikánského tábora. To by koledníkům asi kasička nestačila.

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

15:22 Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

Letos v pátek 12. dubna by bylo mému otci 100 let. Zemřel velmi mladý v roce 1963, bylo mu 39 roků. …