Bárta: Svoboda podnikání a ekonomický růst

31.05.2012 8:18

Z deníku Víta Bárty

Bárta: Svoboda podnikání a ekonomický růst
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Vít Bárta

Dnes mě na ekonomické poradě zaujal jeden velmi zajímavý fakt. Česká republika se propadla v žebříčku indexu ekonomické svobody! Ten nám ukazuje pomocí deseti parametrů, jak moc jsou ekonomicky svobodní občané jednotlivých států. Zahrnuje mimo jiné měření výše daní, svobodu podnikání, pracovní právo, svobodu obchodu či rozsah korupce. O tom, jak je žebříček vypovídající, svědčí i to, že na prvních místech jsou Hongkong, Austrálie nebo Švýcarsko.

Česká republika se umístila na 30. místě, přičemž její hodnocení se propadlo o 0,5 bodu! Hodnocení nám klesá primárně kvůli zvyšování HDP, které se doposud ospravedlňovalo tím, že prostředky jsou využity na důchodovou reformu.

Největší problém však vidím v tom, že nám klesá hodnocení „svoboda podnikání“! Jak může v České republice tento ukazatel klesat, ačkoliv máme vládu, která si říká pravicová?

Dlouhodobě tvrdíme, že se Nečas s Kalouskem soustředí jen na škrtání a zvyšování daní a vůbec nemyslí na prorůstová opatření! Které jsou třeba právě v oblasti podnikání. Úleva od byrokracie pro firmy a podnikatele: opatření, které nic nestojí a podporuje ekonomiku. Touto cestou bychom měli jít. Nic takového však vláda nedělá, přestože pozitivní impulsy pro ekonomiku mají být tím prvním, co ekonomice pomůže při krizi. Naše vláda zvyšuje daně a snaží se jejich výběr podpořit. Před ekonomicky efektivním řešením Kalousek naopak vždy navrhne další zvýšení DPH a stahuje tak hospodářství pod vodu.

Ani si nevzpomínám, jestli jsem kdy slyšel z úst ministra financí, že předkládá opatření, které růst podpoří. Proto stále bijeme na poplach a požadujeme, aby byla předložena opatření, které konečně dostanou českou ekonomiku z červených čísel.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vít Bárta

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Děkujeme - nezapomínáme. Nikdy!

6:03 Prokšanová (KSČM): Děkujeme - nezapomínáme. Nikdy!

Kdo nás osvobodil? A komu to nemáme zapomenout? Snad nám ministryně Černochová napoví!